Studenten uit het buitenland met een hiv-infectie worden in Nederland vaak niet behandeld omdat hun verzekering dit niet vergoedt, meldde de NOS vorige maand. Het zou gaan om jaarlijks ‘tientallen’ studenten, vooral uit Azië en Sub-Sahara-Afrika.

Verspreidingsgevaar

Omdat de medicijnen tussen de 700 en 1000 euro per maand kosten en terug naar huis gaan vaak geen optie is, zouden studenten er veelal voor kiezen om zich dan maar niet te laten behandelen. Dat is schadelijk voor henzelf en vergroot de kans op verspreiding van de ziekte.

Volgens minister Bruins is het niet bekend om hoeveel besmette studenten het gaat: ze staan nergens geregistreerd. Hij wil onderzoek laten doen “naar de omvang en aard van de problematiek om zicht te krijgen op het risico voor de volksgezondheid”.

Verantwoordelijkheid

Dat sommige verzekeringen hiv-behandelingen niet vergoeden als het virus buiten Nederland is opgelopen, vindt Bruins niet zo vreemd. “Het is niet ongebruikelijk dat verzekeringsmaatschappijen de vergoeding van bepaalde behandelingen uitsluiten”, schrijft hij. Bruins noemt het “de verantwoordelijkheid van de verzekeraars en de universiteiten” om de internationale studenten hierover goed voor te lichten.

Het International Institute of Social Studies in Den Haag (ISS), dat onderdeel is van de EUR, biedt onderdak aan veel studenten uit Azië en Afrika. Maar daar is het probleem niet groot, zegt vertrouwenspersoon Martin Blok. “In de jaren dat ik hier werk, heb ik heb inderdaad een paar keer meegemaakt dat internationale studenten hiv-positief waren. Voor zover ik weet, hebben die internationals zich laten behandelen.”

Verder is Blok helemaal voor een goede voorlichting. Zelf vindt hij de openheid van de studenten het belangrijkst. “Als je gezondheidsproblemen hebt, kom dan naar ons toe. Dan kunnen we vanuit de universiteit helpen om een oplossing te vinden.”