“Toen ik vorig jaar aan de Eurekaweek meedeed, was mijn groep erg verlegen en duurde het even voordat ze met elkaar gingen praten,” zegt Morad Farag, een van de begeleiders. “Deze groep is heel anders. Ik sta ervan te kijken hoe goed ze het al met elkaar kunnen vinden.”

Hoewel de eerste kennismaking soepel verliep, was dat niet het geval voor de andere activiteiten van de dag. Eerst werden drie van de studenten in hun handen gestoken door een zwerm bijen, daarna raakte de fietsloze groep verdwaald in Rotterdam-Zuid nadat de metro in de buurt van de Maassilo stopte vanwege werkzaamheden.

“We zouden onze rondleiding door de stad eigenlijk bij Beurs beginnen, maar nu krijgen ze eerst het zuiden van de stad te zien,” lacht Farag.

Leeftijdsverschil

Na een rondje door de stad waar de studenten de komende drie jaar gaan doorbrengen, gaat de groep naar het huis in Kralingen waar beide begeleiders wonen. Er staat pasta op het menu, gevolgd door Desperados en Heineken. Nadat de alcohol tijdens een potje King’s Cup rijkelijk is gaan vloeien, valt het op dat er een leeftijdsverschil is onder de studenten. Sommigen zijn nog maar net 17 (zij mogen niet drinken), terwijl een van de studenten de kroon spant met 23 jaar.

“Je merkt dat voor sommige studenten alles volledig nieuw is en daardoor voel ik me wel wat ouder dan de rest,” zegt Valentin Marchon, de 23-jarige met baard uit Zwitserland. “Maar dat had ik al verwacht en het is helemaal geen probleem.”

‘Gezellig’

Een buitenstaander die bij dit feestje zou binnenlopen, zou ervan uitgaan dat deze studenten al een tijdje bevriend waren vanwege het totale gebrek aan ongemakkelijkheid, iets dat al duidelijk was geworden vóór de openingsceremonie van die ochtend. De studenten slaan hun armen om elkaars schouders, dansen samen en knopen goede gesprekken aan.

Groep 228 Eurekaweek 2018 Ivar2
Bij groep 228 zit de sfeer er goed in. Beeld door: Ivar Laanen

“Ik denk dat deze groep alleen met een Nederlands woord kan worden omschreven: gezellig,” zegt Sem Koelewijn uit Amersfoort.

Een andere student, Myrna uit Limburg, vindt dat de goede sfeer vooral aan de begeleiders te danken is.

“De begeleiders waren al vanaf het begin open en oprecht geïnteresseerd in ons, dus daarom voelde iedereen zich erg op zijn gemak bij elkaar,” vertelt Myrna. “Tijdens de openingsceremonie zeiden verschillende mensen dat er levenslange vriendschappen zouden ontstaan, maar eerlijk gezegd vind ik dat ze dat niet zo moeten benadrukken, omdat het dan zo geforceerd aanvoelt. Het is afhankelijk van je groep, en gelukkig is onze groep een goeie.”

Lees hier wat je te wachten staat op dag 2 van de Eurekaweek.