Voor het WK heeft Erasmus Sport een groot scherm laten aanrukken. Speciale service voor de voetballiefhebbers onder sportende studenten. De 21-jarige Spanjaard Juan Carlos volgt geconcentreerd een wedstrijd, in zijn eentje voor het scherm. “Voor de wedstrijden van twee uur ’s middags kun je nog makkelijk zitplaatsen vinden”, zegt hij. “Maar zeker tijdens de wedstrijden van vijf uur ’s middags en acht uur ’s avonds is het druk hier.”
Bulgaarse studenten Stefan Aleksandrov en Kristian Sofiyanski vinden het grote scherm fantastisch. “Heel handig dat ik vóór of na het sporten voetbal kan kijken in de kantine”, zegt Sofiyanski. Allebei missen ze bijna geen wedstrijd tijdens het WK en ze hebben ieder hun favoriete team. Terwijl Sofiyanski achter Portugal staat, flirt Aleksandrov stiekem met de gedachte dat een klein land het WK zou kunnen winnen. “Daarom ben ik voor IJsland of Servië.”
Enthousiast
Ook in menig internationaal studentenhuis slaat de voetbalgekte toe. Neem de Duitse Ben Dahmen die, samen met zijn huisgenoten, de huiskamer heeft omgetoverd tot een voetbaltempel. Vlaggen van verschillende landen sieren het plafond. Eronder hangt een kleurrijke slinger. De bewoners hebben een beamer geïnstalleerd om van de WK-wedstrijden te genieten op een groot scherm.
Met zes medestudenten woont Dahmen in Kralingen. “We komen uit verschillende landen, onder andere uit Duitsland, Brazilië, Slowakije en Italië, maar zijn allemaal gek op voetbal. We vonden het dus een briljant idee om onze nationale vlaggen op te hangen tijdens het WK”, vertelt de economiestudent.
Dahmen voegt toe: “En ook al doen de landen van sommige huisgenoten niet eens mee aan het WK, we kijken allemaal even enthousiast naar de wedstrijden.” En dus zitten Dahmen en zijn huisgenoten bijna elke avond in de woonkamer voetbal te kijken. “Omdat we een groot scherm hebben, komen er geregeld medestudenten langs. Met een WK-wedstrijd, chips en biertje erbij, kan de avond niet meer stuk.”
Huisgenoot Dario Gregori, half Duits, half Braziliaans, geeft toe dat het niet altijd handig is. “Mijn studie lijdt eronder”, zegt hij. Het aantal uren dat hij aan zijn studie besteedt, is tijdelijk ernstig verminderd, maar spijt heeft hij vooralsnog niet. “Tussen de wedstrijden door studeer ik nog wel. Maar ik kijk echt uit naar de zomervakantie, dan kan ik helemaal vrijuit naar het WK kijken.”

Chauvinisme
Dahmen denkt dat het leuker zou zijn als ook Nederland aan het WK had deelgenomen. “Dan zou je echt de opwinding hebben kunnen voelen hier in Nederland”, vermoedt hij. “Want ook bij mij komt, als ik eerlijk ben, tijdens zo’n WK het chauvinisme naar boven.”
Gregori beaamt: “Soms denk ik dat het WK bij mij een identiteitscrisis veroorzaakt”, lacht de tweedejaars student IBA, doelend op zijn dubbele nationaliteit. “Maar als ik echt moet kiezen, dan ben ik voor Duitsland.”