De traditionele opening in De Doelen verhuist dit jaar naar Ahoy. Het eindfeest is niet meer in de Laurenskerk, maar ergens buiten. “We zijn de vergunningen aan het regelen. Als dat gelukt is, vertellen we waar”, zegt Maaike de Keulenaar, voorzitter van het Eurekaweek-bestuur. Avondeten bij eetcafés en studentenverenigingen kan niet meer met alle studenten. Alle de gidsen koken daarom één keer thuis. Ze krijgen daarvoor een (geheel vegetarisch) maaltijdpakket waarmee ze zelf kunnen koken.

Dat de gidsen zelf moeten koken, is een direct gevolg van het grote aantal deelnemers. Ook de schorsing van RSC/RVSV heeft er invloed op, want R.S.C./R.V.S.V. mag dit jaar niet meedoen aan de Eurekaweek. Dat is dus ook één eetlocatie minder.

De veranderingen zijn dusdanig dat de Eurekaweek nog even bedankt heeft voor nog meer toelatingsplekken. “Er is een nota gemaakt waarin staat dat het aantal plekken naar 4500 gaat in de toekomst”, legt De Keulenaar uit. “Dat was nu nog een te grote stap, maar we willen uiteindelijk ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen.” Voorgaande jaren moesten veel eerstejaars teleurgesteld worden omdat de capaciteit was bereikt.

Eurekaweek van de toekomst

In 10 jaar tijd is het aantal deelnemers verdubbeld, al is pas op 1 augustus bekend hoeveel mensen dit jaar zullen deelnemen. “De inschrijvingen gaan zodanig snel dat we verwachten vrijwel alle kaarten te verkopen”, zegt De Keulenaar.

Ze moet lachen om het aantal deelnemers van de laatste tien jaar. “Wat is de groei eigenlijk met kleine stapjes gegaan. 1800 in 2009 naar de 4000 in 2018. Vroeger moesten mensen nog naar de universiteit komen om een kaartje te kopen. Gelukkig kan dat nu gewoon online.”

Dit jaar zag het bestuur de kans om ‘het een en ander’ aan de openingsceremonie te veranderen. Wat precies is nog geheim tot 20 augustus. “We hebben bijvoorbeeld een andere regisseur, want de setting is natuurlijk helemaal anders. In de grote hal van Ahoy kunnen 6700 mensen, dat is wel even wat anders dan bij De Doelen, waar de opening altijd in twee zalen plaatsvond.”

Meer feestjes, minder lang bier drinken

Het is traditie dat de Rotterdamse studentenverenigingen na afloop van het programma van de Eurekaweek, de deuren openen en een feest geven. Dit jaar sluiten ook enkele studieverenigingen aan. “Niet alle deelnemers willen bij een studentenvereniging en we hebben daarom de studieverengingen gevraagd of zij ook wat willen organiseren. Enkele verenigingen geven daar ook gehoor aan. Het is ook prettig dat er meer feestjes zijn, want er zijn ook meer deelnemers.”

Een kwart van alle deelnemers komt van buiten Nederland en dus organiseert ESN (vereniging voor internationale studenten) voor hun achterban een apart feest. De rest van het programma kunnen de internationals beter volgen, want het programma is dit jaar geheel in het Engels.

Meer feestjes betekent niet meteen meer bier: de tap gaat dit jaar later open. Bierdrinken kan niet meer vanaf 12:00 uur, maar vanaf om 14:00 uur. “We vinden het simpelweg beter zo”, zegt de voorzitter.

cantus eurekaweek 2017 foto anna mazur (5)
Cantus van de Eurekaweek in 2017 Beeld door: Anna Mazur

Veiligheid

Het bestuur van de Eurekaweek heeft enkele maatregelen genomen voor de veiligheid van de gidsen en crew. Zeker na het overlijden van een gids tijdens de Eurekaweek van 2017. “We hebben natuurlijk beveiliging en veiligheidsmaatregelen voor iedereen, maar we willen sowieso dat gidsen beter op zichzelf en ook elkaar letten. Bij de training leren ze nu niet alleen rekening te houden met de deelnemers, maar ook met zichzelf. We willen bijvoorbeeld ook uitzendkrachten gaan inhuren voor de opbouw. De Eurekaweek wordt nu zoveel groter dat onze crew het niet alleen aankan.”