Ze hebben een vast ritueel. Ze gaan meestal op maandag- en op donderdagochtend, dan is het rustig in het sportcentrum. Om half 10 komen ze binnen, gaan eerst op de loopband, doen dan oefeningen en eindigen op de fiets. Daarna douchen en koffie in het café. Altijd met een gevulde koek.

Bereikbaar met metro

Omdat ze ingeschreven staan als student van de HOVO (Hoger onderwijs voor ouderen) kunnen ze met korting een sportpas kopen. “We hechten verder niet aan luxe in een sportschool, en dit is goed bereikbaar met de metro”, licht Jos de keus voor Erasmus Sport toe.
Kees: “We waren jaren lid van dezelfde mannentrimclub, maar die zijn allemaal gaan golfen. Dat doen wij ook, maar dit is voor de conditie.”
Jos: “Echt leuk is het niet, maar je moet je lichaam goed onderhouden.”
Kees: “Het motiveert om samen te gaan, anders kom je er minder snel toe.”
Jos: “Zoals vanochtend. Dan stuurt hij een appje vanuit de metro: ‘ik ben zo laat bij Capelsebrug’ dan verwacht-ie wel dat je gaat.”

Ergeren aan studenten

Met studenten hebben ze weinig contact. Hoewel ze zich wel kunnen ergeren als studenten al append een apparaat bezet houden. Jos: “Ik loop er dan omheen, Kees zegt er wat van. Wat zeg je dan eigenlijk?” Kees: “Wat in me opkomt.”

Oja, en ze zijn misschien een halve eeuw of meer ouder dan de gemiddelde student, voor het nieuw te bouwen sportgebouw hebben ze moderne wensen. “Een app die contact maakt met het fitnessapparaat, zodat je je prestaties kan bijhouden op je telefoon. Dat zou handig zijn”, zegt Kees.
De geplande gesloten douches vinden ze echter onzin. “De preutsheid slaat toe”, concludeert Jos.