6juni2018_Erasmus_sport_gebouw_veld_7
De ingang van het huidige sportgebouw. Beeld door: Elmer Smaling

De gloriedagen van het huidige gebouw, een betonnen kolos verstopt aan de rand van de campus, liggen achter ons. “Bij dit gebouw zijn er dingen aangeplakt, aangeplakt en nog een keer aangeplakt”, vertelt Erasmus Sport-directeur Jon de Ruijter. In 2012 vond er nog een grote verbouwing plaats, voor een nieuwe fitnessruimte en een nieuwe ingang aan de zuidzijde. Maar die nieuwe fitnessruimte is nu alweer te klein. Erasmus Sport groeit als kool.

Extra sporthal

Het nieuwe sportgebouw moet onderdak bieden aan drie sporthallen, twee trainingszalen en ongeveer 900 vierkante meter fitnessruimte. Door de komst van een derde sporthal kunnen veel verenigingen hun competities weer afwerken op de campus, terwijl ze nu vaak moeten uitwijken naar andere plekken in de stad. En op de plek van de huidige sporthallen komen extra tennisbanen. “Nu heb je 500 tennissers die verspreid over de stad hun wedstrijden afwerken, dat is natuurlijk doodzonde”, vindt De Ruijter.

Het gebouw gaat aan alle eisen van sportkoepel NOC*NSF voldoen. Hoe het eruit gaat zien is nog onduidelijk, maar het bestaat in elk geval uit twee delen, met daartussen een ‘binnenstraat’.

Veel te veel kleedkamers

De Ruijter verwacht dat het nieuwe sportcentrum ‘overzichtelijker en duurzamer’ wordt. “Doordat er nu van alles aangeplakt is, hebben we veel te veel kleedkamers. Je kunt niet verwachten dat mensen van achter in het gebouw helemaal naar voren moeten lopen. In het nieuwe gebouw kunnen de kleedkamers op een centrale plek. En er komen individuele douchehokjes, want internationals en medewerkers, maar ook steeds meer Nederlandse studenten vinden het niks om samen te douchen. Groepsdouchen is gewoon voorbij”, aldus De Ruijter.

De bouw begint in het voorjaar van 2019 en zal ongeveer anderhalf jaar in beslag nemen. Daarna wordt het huidige sportcentrum gesloopt.