“Het maakt mij eigenlijk niet uit”, zegt Bas, een 21-jarige student Geneeskunde. “Vaak kies ik voor de open doucheruimte. Ik ga ook naar de sauna, dan heb je ook niet zoveel aan. Het gaat mij bij het douchen erom dat je daarna weer schoon bent. Het liefst sport ik ’s ochtends voor mijn lessen en zo kan ik wel fris door. Wel let ik erop dat ik het enigszins discreet doe, om anderen niet in verlegenheid te brengen. Ik loop bijvoorbeeld niet naakt heen en weer door de kleedkamer. Volgens mij kiezen buitenlandse studenten eerder voor die afzonderlijke douches. De meeste Nederlanders zullen hier te nuchter voor zijn.”

Douche jij met je onderbroek aan_Erasmus Sport_6_6_2018
Ga jij onder de groepsdouche?

Rijen voor de douches

Daar herkent de Italiaanse Chiara (24), masterstudent Sociology of Culture, Media and the Arts, zich niet in. “Ik ga meestal ’s avonds sporten en dan is het spitsuur. Het is dan druk bij de fitness, maar het is zeker zo druk bij de douches. Er staat dan altijd een rij voor de douchehokjes, maar daar ga ik dan niet in staan hoor. Dan ga ik inderdaad bloot onder de groepsdouche. Als het even kan, kies ik wel voor een douchehokje. Ik vind het handig dat je daar je handdoek kan ophangen zodat je die bij de hand hebt.”

'Ik hecht gewoon veel waarde aan mijn privacy'

De 20-jarige Paula, International Business Administration, denkt er niet over om naakt te gaan douchen waar mensen haar kunnen zien. “Ik vind het niet prettig en kies daarom voor een hokje. Ik hecht gewoon veel waarde aan mijn privacy.” Alexander (24), Master in Management, heeft daarvoor mogelijk de meest simpele oplossing: altijd thuis douchen. “Ik woon bij Oostplein en dat is super dichtbij. Sporten doe ik na mijn lessen, dus dat is geen probleem.”

Douchen Erasmus Sport juni 2018
Of wacht je liever op een douchehokje?

Wie douchen er meer: mannen of vrouwen?

Baliemedewerker Ali ziet wel wie het meest gebruikt maakt van de douches: de mannen. “Als je moet afsluiten en alle ruimtes controleert, is dat niet te missen. Wel stinkt het bij de mannen veel meer. Hoe dat precies kan, durf ik niet te zeggen. Het zal wel helpen dat de vrouwen zich goed inspuiten met veel deo.”