Is seks nog wel een taboe in Nederland, we zijn toch juist steeds opener daarover?

“Dat je denkt dat het minder taboe is, heeft ook met de beeldvorming in de media te maken. Mensen praten veel over seks, maar dat is toch meer de positieve kant. Als het niet zo goed gaat, houden ze het voor zichzelf. Mannen met een erectieprobleem spreken daar weinig over onderling. Als het over seks gaat dan is dat vaak meer stoere praat.”

En bij studenten? Die staan er juist om bekend dat ze experimenteren en soms ook grenzen opzoeken.

“Ook onder studenten bestaan taboes: wij krijgen hier met enige regelmaat jonge vrouwen tot ongeveer 25 jaar met pijnklachten bij de gemeenschap die daar nog nooit met iemand anders dan hun partner over hebben gepraat. Hun vriendinnen weten er niets van. Mannen komen meestal op wat latere leeftijd met klachten.”

Hoe komt het dat mensen daar zo moeilijk over praten?

“Dat heeft diverse oorzaken. Sommige mensen zeggen: ik bespreek persoonlijke zaken sowieso niet met anderen. Of ze denken: ik ben jong en fit, dit hoort niet. En ze zijn bang dat anderen ze raar aankijken.

“Maar niet alleen onder studenten is het een taboe. Ook professionele hulpverleners durven hun patiënten vaak niet te vragen hoe het gaat met hun seksleven, terwijl iedereen kan bedenken dat een ziekte of aandoening daar invloed op heeft. Kanker is een voorbeeld waar veel over te doen is. De dokter heeft het gevoel dat het ongepast is om aan een kankerpatiënt te vragen hoe het met het seksleven gaat en de patiënt denkt: ik mag blij zijn dat ik nog leef. Maar ondertussen is de patiënt er wel mee bezig.”

In de aankondiging van de lezing staat dat u over sociale stigma’s gaat vertellen. Wat zijn daar voorbeelden van?

“Stigma is een beetje een zwaar woord, maar onder jongeren leeft het idee dat ze zo vaak mogelijk seks moeten hebben en veel moeten experimenteren. Als dat niet zo is en je zit met een probleem, dan moet er wel iets met je mis zijn. Dat komt ook een beetje door de media: daar is seks alleen tussen jonge en mooie mensen en het gaat altijd goed. Ik zie zelden programma’s over seksuele problemen of over ouderen of gehandicapten in combinatie met seks.”

Voor meer informatie, klik hier. De lezing maakt deel uit van een driedelige serie over taboes, georganiseerd door SG Erasmus en de MFVR, de medische faculteitsvereniging. De eerste aflevering vindt plaats op 8 mei van half 1 tot half 2 in Collegezaal 1 op Hoboken (Erasmus MC). De tweede en derde aflevering gaan over dure medicatie en alternatieve geneeskunde.