roken sigaret

Lees meer

‘Tabaksindustrie sponsort studentenverenigingen’

Sigarettenfabrikanten betalen studentenverenigingen voor exclusieve verkoop van hun…

De hoogte van de boetes is nog niet bekend, want de fabrikant kan daar vanwege het nog lopende onderzoek nog tegen in beroep gaan. RSC/RVSV hoeft geen boetes te betalen. De actie van de NVWA richt zich op de sponsoraar, laat de autoriteit weten aan Trouw. De boete kan oplopen tot 3 miljoen euro, berekende Onderzoeksredactie Tabak, een collectief van journalisten dat onderzoek doet naar de tabaksindustrie.

De deals tussen de fabrikant en studentenverenigingen kwamen in juli 2017 aan het licht na publicaties van het onderzoekscollectief. Zij onthulden dat fabrikant JTI exclusiviteitsafspraken had met studentenverenigingen in Groningen, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Delft en Maastricht. JTI betaalde de verenigingen als ze alleen hun merken Camel en Winston verkochten. De NVWA startte daarop een onderzoek.

Volgens de Onderzoeksredactie Tabak is een aantal van de contracten tussen verenigingen en de fabrikant, waaronder dat van RSC/RVSV, inmiddels beëindigd.