Ja, je leest het goed. Ik heb de Facebook-app van mijn mobiel verwijderd! Voor alle duidelijkheid, ik heb mijn Facebook-account nog steeds en gebruik hem ook nog wel, maar veel onregelmatiger. Ik heb de Facebook-app niet verwijderd vanwege alle ophef van de afgelopen tijd over de veiligheid van Facebook of aanverwante problemen. Ik heb mijn account gewoon gehouden. Mijn reden was eigenlijk vrij simpel: Ik had het gevoel dat ik enigszins verslaafd was aan Facebook en dat ik daardoor kostbare minuten van mijn leven verspilde, die ik veel productiever had kunnen besteden.

Het meest indrukwekkende was nog wel dat ik de verleiding heb kunnen weerstaan om direct te kiezen voor de meest extreme oplossing, de app gewoon helemaal verwijderen. In plaats daarvan verzachtte ik het einde van mijn relatie met Facebook door alle notificaties van Facebook uit te zetten. Door alle notificaties op mijn mobiel uit te zetten deed ik net alsof ik de app verwijderd had. Hierdoor werd de periode dat Facebook en ik uit elkaar gingen niet alleen eenvoudiger te dragen, maar werd ik er ook op gewezen hoe overbodig Facebook eigenlijk voor mij was. Zonder de onophoudelijke notificaties op mijn mobiel dat “mijn vriend naar dat evenement gaat” of dat “je vriend een hele tijd niets gepost heeft en dat ik zijn bericht NU moet liken”, was er voor mij eigenlijk geen aanleiding of reden om de app te openen.

Door mijn gebruik van Facebook te beperken deed ik afstand van het enigszins goedkope, maar bevredigende plezier van de website, zoals het bekijken van grappige afbeeldingen en de hilarische video’s van mensen waarbij allerlei dingen mislukken, waar ik zo graag naar kijk, en de mogelijkheid om op ieder gewenst moment de activiteiten van mijn vrienden te volgen. Het lijkt nu misschien alsof ik er enorm op achteruit ben gegaan door mijn geliefde Facebook vaarwel te zeggen.

Ik vind nog steeds van niet en ben ervan overtuigd dat het voor beide partijen het beste was om uit elkaar te gaan. In de loop van dit hele proces heb ik iets veel waardevollers teruggekregen: mijn tijd en aandacht. Het is belangrijk om te beseffen dat de app voortdurend mijn aandacht wilde afleiden en me wilde verleiden om nog één keer op iets te klikken, ergens naartoe te scrollen of even snel iets op te zoeken. Maar dat is verleden tijd, Facebook.

Dus sorry Facebook, dat we op deze zachte manier uit elkaar moeten gaan, maar ik verzeker je dat je niet de laatste app zal zijn, aangezien ik nog steeds betoverd ben door de charmes van Twitter, Reddit, Instagram en YouTube. Hopelijk zal mijn relatie met deze applicaties net zo eindigen als die met jou, Facebook.

Pietro Vigilanza uit Venezuela woont sinds twee jaar in Rotterdam en studeert IBCoM

Lees 2 reacties