Voor de gemiddelde Rotterdammer zijn de gemeenteraadsverkiezingen al complex, voor een international zijn ze onbegrijpelijk. Er doen 519 kandidaten mee die meer dan twintig partijen vertegenwoordigen, en de meesten hebben pittige afkortingen (VVD, PVV, PvdA) die de zaken nog verwarrender maken. Dus als je een internationale student bent en ver verwijderd bent van familie, oude vrienden en andere zaken die invloed kunnen hebben op je politieke voorkeur, op wie stem je dan bij deze verkiezingen? Als een klein sociaal experiment gaf EM een Griek, een Fransman en een Bulgaar alle benodigde informatie over de lokale verkiezingen en vroeg ze op wie ze zouden stemmen.

Stelina Kratsioti, Griekenland (Liberal Arts & Sciences)

Stelina-Kratsioti-denk-municipal-elections
Beeld door: Anna Mazur

“DENK. Het was best een moeilijke beslissing omdat ik twijfelde tussen drie verschillende partijen. Uiteindelijk heb ik voor DENK gekozen omdat ze zich richten op de drie hoofdthema’s waar we ons volgens mij zorgen over moeten maken: economie, milieu en sociale duurzaamheid. Ze denken ook anders over integratie. Ze zeggen dat het niet over integratie zou moeten gaan, maar over de acceptatie van subculturen, iets waar ik het volledig mee eens ben. Die mindset past bij deze stad. En ze bepleiten Chinese en Arabische taallessen in het onderwijssysteem, zodat kinderen die talen leren en later kunnen helpen met internationale relaties en zaken.”

Tiago Chauvel, Frankrijk (Management of International Social Challenges)

Thiago-Chauvel-VVD-municipal-elections

“Ik denk dat ik op de VVD zou stemmen. Hun ideeën lijken overeen te komen met de mijne, en daarnaast komen ze ook op voor internationale studenten en studenten in het algemeen. Ze beloven te investeren in faciliteiten en huisvesting voor studenten, en dat zijn dingen die mij raken. Rotterdam is een stad met meer dan 20.000 studenten, maar niet klaar om ze allemaal te huisvesten. En als ze over faciliteiten praten, hoop ik dat ze ook openbaar vervoer bedoelen. Dat is gratis voor Nederlandse studenten en niet voor internationals, dus misschien kunnen ze iets voor ons regelen. Ik heb ook D66 overwogen omdat die partij zich meer concentreert op sociale problemen, maar ze hadden niet veel te zeggen over studentenaangelegenheden.”

Doni Georgiev, Bulgarije (Philosophy and Economics)

Doni-Georgiev-GroenLinks-municipal-elections
Beeld door: Anna Mazur

“Als ik zou stemmen, zou het op GroenLinks zijn. Ze doen een beroep op wat ik geloof en wat ik voor mezelf als politieke ideologie heb. Allereerst bestaat ongeveer de helft van de Rotterdamse bevolking uit internationals en migranten, dus moet de stad inclusief zijn. Ik denk niet dat de partij aan de macht, Leefbaar Rotterdam, inclusief genoeg is. GroenLinks is dat wel. Wat me altijd opvalt op de universiteit, is dat alle Nederlandse studenten die ik ontmoet uit zeer rijke families komen. Ik vraag me weleens af waar de mensen met een zogenaamde lagere sociale status zijn. Ik denk dat er hier een gebrek aan gelijke kansen is en dat wil GroenLinks aanpakken. Ik ben ook helemaal voor duurzaamheid en GroenLinks is een partij die actief is in het aanpakken van klimaatverandering. Ze zouden de stad duurzamer kunnen maken.”