Rutger-Engels-foto-RoyBorghouts
Rutger Engels Beeld door: Roy Borghouts

Rutger Engels (1968) is momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van het Trimbos-instituut, een instituut dat onderzoek doet naar geestelijke gezondheid en het gebruik van tabak, alcohol en drugs. Daarnaast is hij faculteitshoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie van preventie en interventie aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.

Engels doet onderzoek naar de ontwikkeling en preventie van middelengebruik en internaliserende problemen bij jongeren. In 2011 ontving hij de Huibregtsenprijs voor zijn onderzoek naar de beginfasen van verslaving bij adolescenten.

Rook- en drinkgedrag

Engels studeerde Sociale en Organisatiepsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1998 aan de Universiteit van Maastricht op een proefschrift over de sociale dynamiek in rook- en drinkgedrag van adolescenten. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen werd hij in 2001 benoemd tot hoogleraar Orthopedagogiek en was hij ook vicedecaan onderzoek en directeur van het Behavioural Science Institute.

“Ik vind het een voorrecht om rector magnificus van deze mooie universiteit te mogen worden”, zegt Engels in het persbericht van de universiteit over zijn benoeming. “De afgelopen jaren is er veel bereikt, daar wil ik graag op voortbouwen. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s in het College van Bestuur, de decanen en de universitaire gemeenschap het onderzoek en onderwijs in Rotterdam verder te versterken.”

Engels is benoemd voor een periode van vier jaar. Hij begint op 1 mei en de rectoraatsoverdracht is op 15 juni. Tegelijk met zijn benoeming als rector wordt hij hoogleraar aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB).