Een jonge, internationale vrouw moet het worden. Een van de aanwezige studenten valt maar meteen met de deur in huis tijdens de inloopsessie over het profiel van de nieuwe rector. Alom lof voor Huib Pols, de huidige rector magnificus die volgend jaar afzwaait, maar de studenten zien hierna graag een representant van een ander deel van de bevolking aan het roer.

Aan welke eisen moet de nieuwe rector voldoen? Afgelopen woensdag verschansten Marja van Bijsterveldt en Hans van Duijn van de Raad van Toezicht en Pieter Cortenbach van headhuntersbureau Vanderkruijs zich een hele dag in vergaderkamers op de campus, om de mening van belangstellenden uit alle geledingen van de universiteit te horen: decanen, onderzoeksdirecteuren, opleidingsdirecteuren, onderzoekers, hoogleraren, staf en studenten.

Een basisprofiel ligt al voor de inloopsessie klaar, en dat liegt er niet om: een leider van de academische gemeenschap, maar ook een netwerker, iemand die goede banden heeft met de studenten en studentenverenigingen, een internationaal gerespecteerde onderzoeker, met oog voor diversiteit, enzovoort. De nieuwe rector moet een regelrechte Superman (of Wonder Woman) zijn en dan moet de input van studenten, wetenschappers en medewerkers nog worden toegevoegd aan de functie- en profielwensen.

Groot verschil

Negen studenten schuiven aan, vertegenwoordigers van een sportvereniging, studentenverenigingen en de universiteitsraad. Dat er een groot verschil is tussen de gemiddelde hoogleraar aan deze universiteit (vijftig-plus, wit en man) en de aanstormende generatie (vrouw en/of afkomstig uit alle windstreken) wordt ook weer duidelijk bij deze inloopsessie. Van de aanwezige studenten zijn er zeven vrouw, en een van de twee mannen Zuid-Koreaans.

Eerst wordt er gelobbyd. De sportvereniging pleit voor het belang van sport en de studentenverenigingen voor het belang van sociale activiteiten. Maar de studenten denken ook breder. De leden van de universiteitsraad hopen vooral op een rector die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. En het liefste een vrouw. Met een internationale achtergrond. Die niet al te oud is, dromen de studenten.

De deur open

Andere aanwezige studenten hopen dat de selectiecommissie vooral kijkt naar geschiktheid en niet of iemand in een hokje past. Iemand met een ‘open mind’. En dat de kwaliteiten van Huib Pols behouden blijven: iemand die met veel mensen op kan schieten, met gezag en bij wie de deur altijd open staat. In het geval van Pols zelfs letterlijk: hij houdt elke ochtend voor acht uur inloopspreekuur. Iets waar de studenten regelmatig gebruik van maakten.

Een Rotterdammer hoeft het niet per se te worden, vinden de studenten. Een frisse wind van buiten zou geen slecht idee zijn, klinkt het eensgezind.