Jeroen Willemsen (24) - 'Reken Maar Verslagen'

“Tijdens mijn studie viel het me op dat studenten veel tijd steken in studieonderdelen die ze niet nodig hebben voor het tentamen: ze gebruiken een pil van achthonderd pagina’s met irrelevante oefenopgaven waarvan maar twintig procent op het tentamen komt. Dat is zonde.

Dus sloot ik mezelf in 2015 – na mijn bacheloropleiding – twee maanden lang op in een computerlokaal op de campus en begon ik met het schrijven van samenvattingen voor tentamens. Eerst voor Bedrijfskunde en later ook voor Economie en andere bacheloropleidingen. Met een koffer vol proefverslagen ging ik naar de collegezaal om ze uit te delen. De docent vond het heel gaaf en ik mocht een presentatie geven voor achthonderd man! Daarna kocht ik een oude printer en een inbindmachine en voor ik het wist liep ik op straat met twee grote boodschappentassen om enveloppen in de brievenbus te doen. Uiteindelijk nam een drukkerij het over en zo is de bal gaan rollen.”

‘Als je moeder de samenvattingen leest, snapt zij ze ook.’

Jeroen Willemsen

“Inmiddels vat ‘Reken Maar Verslagen’ 110 vakken samen en zijn er dit jaar 14.000 exemplaren verkocht. Dat doe ik niet in mijn eentje: we werken met meer dan zeventig man, allemaal (internationale) studenten van verschillende studies. De samenvattingen zijn levendig geschreven en bevatten veel voorbeelden, links naar de praktijk en oude examenvragen – waarin de getallen zijn aangepast, om plagiaat te voorkomen. Als je moeder de samenvattingen leest, snapt zij ze ook. En ze kosten maar een tientje per stuk.”

“Het is wel hard werken: momenteel ben ik één dag in de week met ‘Reken Maar Verslagen’ bezig. De rest van de week besteed ik aan projecten, zoals de uitbreiding naar samenvattingen voor middelbare scholen. Maar het is de moeite zeker waard: ik verdien genoeg om rond te komen en daarnaast geeft het een enorme kick om het leven van duizenden studenten – en dus mogelijk ook van scholieren – makkelijker te maken. Zo kwam op een avond in Club BED [NORA] een student naar me toe met de mededeling dat hij door mij een negen had gehaald voor zijn tentamen, terwijl hij er maar twee dagen voor had gestudeerd. Als ik mijn eigen samenvattingsboekjes had gehad toen ik studeerde, dan had mijn leven er destijds een stuk gemakkelijker uit gezien.”

Reken Maar Verslagen

Studentondernemers_ArthurRoos_ChristiaanMoerkerken_JackParker
Studentondernemers Arthur Roos (22, links) en Christiaan Moerkerken (21) houden hun mobiele telefoon vast met daarop de geopende Urban Deals App. Beeld door: Jack Parker

Christiaan Moerkerken (21) en Arthur Roos (22) – 'Urban Deals'

Moerkerken: “Het begon allemaal vorig jaar, bij een schoolopdracht van mijn studie Bedrijfskunde: we keken om ons heen in het Foodcourt, waar veel verschillende ondernemingen zijn gevestigd, zoals Sohmi en Tosti World. Die bieden allemaal regelmatig kortingen aan, maar nooit gezamenlijk. Toen dachten wij: er moet een platform komen dat een overzicht biedt van alle relevante kortingen voor studenten. Vervolgens ontwierpen we een flyer met verschillende kortingscoupons van bedrijven die wilde meedoen. Die hebben we toen vijfduizend keer geprint. En in februari hebben we ons idee gedigitaliseerd in de vorm van de Urban Deals App. Die is nu gratis te downloaden.”

Roos: “Voor studenten zijn er veel bedrijven – op de campus maar ook in de binnenstad – waar je kortingen kunt scoren. Maar de manier van verzilveren verschilt enorm: sommige kortingen zijn tijdelijk, voor andere heb je een kortingscoupon nodig en bij sommige moet je je zelfs aanmelden via Facebook. Met onze app heb je een overzicht van allerlei soorten kortingen op je mobiele telefoon die je allemaal op dezelfde manier verzilvert: je laat je collegekaart en de app met daarop de korting zien en that’s it.”

Moerkerken: “Doordat we zelf tot de doelgroep behoren, weten we wat studenten wel en niet interessant vinden. En omdat studenten krap bij kas zitten, zullen ze altijd naar korting blijven jagen. We bieden kortingen aan van zowel lokale zaken – denk aan Student Bike en Eetcafé De Stoep aan de Oostzeedijk – als grotere bedrijven zoals Pathé, Deliveroo en Ben Mobiel. En het werkt: in acht maanden tijd hebben we zesduizend gebruikers aan ons gebonden en zijn er bijna zevenduizend vouchers gebruikt. We werken op basis van commissie, wat wil zeggen dat we per verkochte voucher een percentage ontvangen van de opbrengst. Helaas is dat vooralsnog niet genoeg om van te leven, maar het is een goed begin.”

Urban Deals

  • Opgericht: februari 2017
  • Aantal werknemers: 2
  • Website: Urban Deals
Studentondernemers_KenanMuhovic_Univize
Univize-oprichter en -CEO Kenan Muhovic (24).

Kenan Muhovic (24) – 'Univize'

“Toen ik afgelopen jaar mijn masteropleiding volgde aan de EUR, vroeg ik me af hoe we toekomstige studenten een beter beeld kunnen geven van studeren aan de universiteit. Univize beantwoordt deze vraag door middel van het online samenbrengen van studiekiezers en studenten.

‘Ik heb me een aantal keer afgevraagd of ons plan ooit zou gaan werken.’

Kenan Muhovic

Samen met een vriend uit Ierland en een aantal studenten aan de TU Delft bedacht ik begin dit jaar het concept en een paar maanden later ging onze website online. Met de hulp van vrienden en (internationale) medestudenten testten we ons platform. Studiekiezers van over de hele wereld meldden zich aan en we kregen veel positieve feedback. Maar vanwege interne meningsverschillen ging het opbouwen van het bedrijf rondom het platform soms moeizaam, waardoor ik me een aantal keer heb afgevraagd of ons plan ooit zou gaan werken. Inmiddels is er bijna een jaar verstreken en zijn we toch op de goede weg: we zijn nu bezig om het platform te verbeteren, zodat we gebruikers vanaf januari ook via de app kunnen laten chatten.

Toekomstige studenten hebben door middel van Univize toegang tot inside information: ‘Hoe is het nachtleven in Rotterdam? Hoe lastig is het om een woning te vinden? Welke vakken zijn het moeilijkst?’. Studenten kunnen deze vragen het beste beantwoorden. Studiekiezers maken een profiel aan en vervolgens verschijnt er een lijst met studenten die meewerken aan Univize. Bovenaan de lijst staan de profielen die het beste aansluiten bij de betreffende studiekiezer op basis van bijvoorbeeld gemeenschappelijke nationaliteit, studie en interesses. Op dit moment zijn er twaalf EUR-studenten en enkele honderden in totaal die hun hulp aanbieden.”

“We hebben al zo’n driehonderd studiekiezers geholpen, in de meeste gevallen aan een opleiding aan de EUR, de Universiteit Maastricht en de Universiteit van Dublin. De studenten die hen helpen verdienen beloningen in ruil voor hun hulp, zoals een Spotify- of Netflix-abonnement. Wij maken nog geen winst, maar met behulp van investeringen van een incubator hebben we voorlopig genoeg financiële middelen om vooruit te kunnen. En ik woon weer bij mijn ouders, dus dat scheelt. Ik ben nu vijf dagen per week bezig met mijn bedrijf. Met mijn opleiding zou ik ook een andere, goedbetaalde baan kunnen vinden, maar ik zet alles opzij om van Univize een succes te maken.”

Univize

  • Opgericht: mei 2017
  • Aantal werknemers: 2
  • Website: Univize