Voor leden van ESSV Alcedo kwam het heerlijk avondje dit jaar al op 4 december: op die dag stond namelijk de eerste wintertraining van het schaatsseizoen op het programma. Zowel de beginners als de gevorderden van de club konden zich op Schaatsbaan Rotterdam naar hartelust voorbereiden op het aankomende schaatsseizoen.

Onderverdeeld in twee groepen gaan de Alcedianen het ijs op: de gelouterde schaatsers gaan voluit, de minder bedreven deelnemers doen het rustiger aan. De trainer legt de beginnelingen uit hoe ze de juiste schaatshouding moeten aannemen, die sommigen van hen tot nu toe alleen hebben geoefend op ‘het droge’ tijdens de zomertraining.

Gebroken pols

En dat gaat opvallend genoeg zonder vallen en opstaan. Al scheelde het niet veel: “Ik viel een paar keer bijna. Gelukkig bewaarde ik mijn evenwicht”, vertelt Thijs Dorna (21) opgelucht.

Hij brak als kind zijn pols bij het schaatsen en sindsdien durfde hij het ijs niet meer op. Tot afgelopen maandag. “Ik wilde een nieuwe sport gaan beoefenen. Hiervoor deed ik aan atletiek en fitness, maar dat vond ik saai.” De masterstudent Supply Chain Management wilde altijd al leren schaatsen, dus dit is zijn kans.

Aan het begin van de training heeft Dorna nog geen idee hoe hij moet schaatsen. “Toen ik het ijs op ging, dacht ik: waar ben ik aan begonnen?”. Hij boekt in anderhalf uur tijd flink wat vooruitgang, al is het niveauverschil met de meeste andere schaatsers zichtbaar. “Ik ben jaloers op de mensen die vloeiend de baan over gaan. Dat kan ik nog niet”, geeft hij toe.

Schaatsen_Alcedo_ThijsDorna_JackParker
Masterstudent Thijs Dorna (21) bewaart ternauwernood zijn evenwicht tijdens het schaatsen. Beeld door: Jack Parker

Beginners

In tegenstelling tot Dorna heeft groepsgenoot en pre-masterstudente Geneeskunde Èmese Heijkoop (22) al wél redelijk wat schaatservaring: ze volgde ooit een cursus en met een groep clubleden trainde ze de afgelopen weken al op een schaatsbaan in Dordrecht.

Toch schaatst ze nog regelmatig mee met de beginners. “Bij de gevorderden ligt de focus vooral op conditie en snelheid, terwijl de beginners zich bezighouden met aanleren van de juiste techniek, wat ik ook erg leuk vind”, vertelt ze.

Ook bestuurssecretaris Sanne Boom (22) behoort nog tot de beginners: ze begon pas vorig jaar met schaatsen. “Leden die nog niet zo lang schaatsen, moeten ook worden vertegenwoordigd in het bestuur. Ik kan dat beter dan de ervaren schaatsers”, vindt Boom.

Schaatsen_Alcedo_JanvanDam_JackParker
Penningmeester en geneeskundestudent Jan van Dam (24) rijdt zijn laatste rondje uit voordat hij richting de bar vertrekt. Beeld door: Jack Parker

Saamhorigheid

Als bestuurslid is Boom – naast het organiseren van activiteiten zoals borrels en gala’s – samen met onder anderen penningmeester en geneeskundestudent Jan van Dam (24) verantwoordelijk voor de aanwas van nieuwe leden. De club bestaat pas sinds 2013 en telt daarom nog relatief weinig leden: 55.

Volgens Van Dam zorgt het kleine aantal leden voor saamhorigheid. “Schaatsen is een individuele sport maar je doet het met het team. Je leert van elkaar en je kan achter elkaar aan schaatsen, dat is veel leuker dan in je eentje. Het team staat voorop”, besluit hij, voordat de schaatsers van Alcedo de baan verlaten en op zoek gaan naar warme chocomel en glühwein.

Erasmus Studenten Schaatsvereniging Alcedo

  • Opgericht: 22 november 2013
  • Aantal leden: 55
  • Website: ESSV Alcedo