Student Chess Club Rotterdam, een officieuze studentensportvereniging met tien leden, brengt schaken onder de aandacht bij studenten door middel van een vrijblijvende schaakmiddag. En met succes, want zo’n 25 geïnteresseerden komen dinsdag opdagen in het Erasmus Sport Café om een potje te schaken.

Een groep studenten zit in opperste concentratie aan twee lange tafels in het Erasmus Sport Café. Voor hen liggen geen studieboeken, maar schaakborden met daarop zwarte en houtkleurige stukken. Tussen de schaakborden in staan timers: deze beperken de denktijd van de spelers en speelsters en houden de dynamiek van het spel enigszins in leven.

Animo

Initiatiefnemer en bedrijfseconomiestudent Johnny Yang (24) loopt rond en verwelkomt geïnteresseerden. Hij besloot een schaakmiddag te organiseren om de animo te peilen voor schaken onder studenten, die volgens Yang vooral vaak online schaken.

Maar een officiële schaakvereniging voor studenten is er nog niet. “Het is mijn intentie om hier op de campus op lange termijn een schaakclub op te richten. Zeker als deze schaakmiddag een succes blijkt te zijn”, zegt Yang, wiens Chinese vader hem het schaken aanleerde. Voorlopig leent hij de schaakborden- en stukken van de Rotterdamse schaakvereniging Onésimus.

Schaken_ErasmusSportCafe_JohnnyYang_JackParker
Initiatiefnemer en student Bedrijfseconomie Johnny Yang (24) wikt en weegt voordat hij besluit welk schaakstuk hij waarheen zal verplaatsen. Beeld door: Jack Parker

Rustig

Veel van de aanwezige studenten zijn aangenaam verrast door het spel. Zo ook de 21-jarige Sandy Molenaar: “Van schaken word je rustig. Ik denk heel veel en snel en ik wil dingen altijd in een hoog tempo doen. Als je dat bij schaken doet, ga je de fout in en verlies je.”

De geneeskundestudente was eerst niet van plan naar het evenement te komen, maar een vriendin haalde haar over. “Eigenlijk wilde ik niet spelen maar toen ik het zag, vond ik het toch wel leuk om mee te doen.”

Nieuwe mensen ontmoeten

Molenaar schaakte voor het laatst toen ze twaalf jaar oud was, samen met haar vader. De regels kent ze nog. “Ik ben er best goed in. Na vandaag ga ik vaker schaken.” Maar niet als vaste sport, want daar heeft ze vanwege haar studie geen tijd voor.

Ook voormalig econometriestudent Erik Essink (24) raakte al jarenlang geen schaakstuk meer aan. Hij zag het evenement op Facebook voorbij komen en besloot een poging te wagen. “Ik heb zojuist mijn eerste potje gewonnen!”, vertelt hij vol trots. “Maar ik ben hier vooral om nieuwe mensen te ontmoeten.”

Schaken_ErasmusSportCafe_ErikEssink_JackParker
Erik Essink (24), voormalig EUR-student, geniet van een drankje terwijl hij zijn strategie bepaalt. Beeld door: Jack Parker

Gedachten verzetten

Net als Molenaar vindt Essink rust tijdens het schaken. Hij ziet schaken niet als een spelletje maar als een sport voor de geest, waarmee je je gedachten kunt verzetten. “Tijdens het spelen hoef je even niet aan je werk of studie te denken.”

Vanwege blessureleed kan de EUR-alumnus de laatste tijd geen fysieke sporten beoefenen. Schaken is daarom een goed en minder belastend alternatief. “Bij schaken raak je in ieder geval niet geblesseerd”, besluit Essink met een knipoog, voordat hij ook zijn tweede en laatste wedstrijd winnend afsluit.

Student Chess Club Rotterdam