Waar de meeste sportverenigingen deelnemen aan regionale of landelijke competities, doet hockeyclub Never Less het anders: een groot deel van de ongeveer 250 leden strijdt in onderlinge teams voor de titel in de interne najaarscompetitie. Tel tot Team wint afgelopen maandagavond de finales en is dus het beste team van de vereniging. Maar de hoogtepunten van de avond vinden – zoals gebruikelijk bij de club – plaats buiten het veld.

Zo verzamelen zich na afloop tientallen Never Less-leden in de sfeervolle kantine van hockeyvereniging Leonidas om een biertje te drinken, de prijsuitreiking mee te maken en om alvast Sinterklaas te vieren. En zoals iedere maandag sluiten de doorzetters de avond af in de Ierse pub in het centrum van Rotterdam.

Niet te serieus

Een van hen is voormalig EUR-student en bestuurslid Sjoerd Peters. Hij scoorde de winnende goal in de strafballenserie tijdens de finale, maar hecht daar niet te veel waarde aan.

“De interne competitie moet niet te serieus worden genomen. Het blijft studentenhockey. Je moet met elkaar kunnen lachen en een biertje kunnen drinken”, relativeert hij terwijl hij zich samen met zijn teamgenoten opmaakt voor de prijsuitreiking.

Hockey_Neverless_internecompetitie_strafballen_JackParker
De twee finaleteams nemen vanaf de middellijn en zonder keeper strafballen om te kunnen bepalen wie zich tot winnaar van de interne najaarscompetitie mag kronen. Beeld door: Jack Parker

Sportiviteitsprijs

Niet alleen de winnaars van de avond krijgen de aandacht tijdens de prijsuitreiking. Naast een te vroeg gearriveerde sinterklaas staat ook ’t Gooisch Gezelschap in de schijnwerpers. Dit team wint met afstand de sportiviteitsprijs.

“Sommige mensen zijn zo fanatiek met sporten dat het niet meer leuk is”, vindt teamlid Judith Elsinga (pedagogische wetenschappen, 20). “Hockey is voor de lol. Voor het échte hockey moet je niet bij Never Less zijn.”

Ledenweekend

De aanwezige leden zijn nog maar één dag terug van een feestelijk maar vermoeiend ledenweekend, maar daar valt weinig van te merken. Zo mogen onder meer de kratten Heineken en de ‘rietadjes’ (het in één keer leegdrinken van een bierflesje met behulp van een rietje) niet ontbreken.

Ook activiteitencommissielid Leonie van der Klugt (21, studente fiscale economie en economie en bedrijfseconomie) geniet mee van de feestjes van haar club. “Het ledenweekend is het hoogtepunt van het jaar. Vooral de biercantus was weer zeer geslaagd”, vertelt ze met een ondeugende blik. “Er zijn dingen gebeurd die ik helaas niet mag vertellen.”

Hockey_Neverless_Sinterklaas_Feest_JackParker
Ook de goedheiligman genoot van enkele alcoholische versnaperingen. Beeld door: Jack Parker

Gemengd

“Het draait bij ons om hockey én plezier”, voegt bestuursvoorzitter en EUR-masterstudent Bram van der Doelen er aan toe (23). Hij benadrukt dat de vereniging bestaat uit een hechte groep actieve leden, die elkaar meestal goed kennen doordat ze bijna allemaal interne competitie spelen.

Daarnaast spelen zowel beginners als gevorderden in hetzelfde team en spelen mannen en vrouwen gemengd. “Dat maakt ons anders dan de andere sportverenigingen”, besluit Van der Doelen trots.