Stijl. “Ik wil een beetje anders zijn en nieuwe dingen proberen. Soms draag ik een gescheurde spijkerbroek en sjofele schoenen. Op andere dagen, zoals vandaag, zie ik er wat gelikter uit. Als het even kan, draag ik geen pak, want dat vind ik niet nodig. Ja, misschien straal je meer klasse en belangrijkheid uit, maar uiteindelijk is het toch gewoon een kledingstuk. Overhemd, stropdas en leren schoenen zijn niets voor mij. Ik kleed me graag in een wat rauwere stijl en ik vind het leuk om daarmee te experimenteren. Het is een van de manieren om mezelf uit te drukken. Al deze kleren heb ik in verschillende landen gekocht: de schoenen komen uit Hongkong, de broek uit Kuala Lumpur, de riem uit Sydney en het jasje uit Zweden.”

Bas Zwaan – dit ben ik – anna mazur – staand
Beeld door: Anna Mazur

Tussenjaren. “Ik heb aan de Haagse Hogeschool mijn bachelor International Business and Management Studies gedaan. Na mijn afstuderen heb ik twee tussenjaren genomen voordat ik met de pre-master IBA begon. Ik heb ongeveer elf maanden gereisd. Ik ben eerst gaan backpacken in Zuid-Azië en daarna heb ik ongeveer zes maanden bij een bloemenkweker in de Australische stad Brisbane gewerkt. Midden in de Australische winter (30 graden) werkte ik daar op het veld met alleen een mes in mijn hand. Ik sneed de hele dag zonnebloemen en gladiolen af. Op een bepaalde manier was het echt een heel leuke ervaring. Het duurde even voordat ik aan het werk gewend was, want het was totaal anders dan wat ik eerder had gedaan, maar uiteindelijk klom ik op tot teamleider. Een van de dingen die ik ontdekte was dat je, wanneer je buiten werkt, echt de seizoenen ziet veranderen en van de natuur geniet. Een enorm contrast met een kantoorbaan, waar het kan lijken of het leven aan je voorbij gaat.”

Toekomst. “Na twee jaar andere dingen probeer ik weer in mijn studieritme te komen. Maar ik denk dat het wel een goed moment voor me was om te beginnen. Ik had wat van de wereld gezien en had mezelf beter leren kennen, ik had op een kantoor gewerkt én in de buitenlucht. Ik weet nog niet welke master ik volgend jaar ga kiezen. Er zijn veel programma’s die me aanspreken en ik wil me eigenlijk nog niet te veel specialiseren. Ik wil zo lang mogelijk verschillende opties open houden en nieuwe dingen proberen. Dus ik zou het helemaal niet erg vinden om eerst vijf jaar bij een groot bedrijf te werken en daarna vijf jaar als brandweerman.”