Je komt het niet heel vaak tegen in de Nederlandse media: een positief bericht over Marokkanen. Dinsdag organiseerde MoRoc, een beweging van internationale studenten, een samenkomst om iets te doen tegen haatdragende taal over Marokkanen in Nederland. Tijdens het evenement moesten studenten haatdragende opmerkingen over Marokkanen van het internet herschrijven en er een positieve draai aan geven.

Op een van de vele grote posters in het Theilgebouw stond de onafgemaakte opmerking “Marokkanen leven hier en …”. Oorspronkelijk eindigde de opmerking met de woorden “zijn allemaal criminelen”, maar studenten hebben een positievere draai aan de zin gegeven met bijvoorbeeld de woorden “ze maken Nederland compleet.”

“MoRoc is geen politieke actiegroep”, aldus Annemarie Scheepers, het enige Nederlandse lid van het initiatief. “Het is simpelweg een beweging tegen haatdragende taal, die een positiever beeld van Marokkanen wil creëren. In het nieuws hoor je alleen over extreem slechte Marokkanen en daarom wilden we positieve verhalen vertellen over doodnormale Marokkanen die onderdeel van de Nederlandse maatschappij zijn geworden.”

Steun van Facebook

moroc we ride the same bike marrokanen foto ivar laanen (3)

MoRoc is tot stand gekomen in het kader van de Facebook Global Digital Challenge, een wedstrijd voor universiteiten, die in meer dan 40 landen wordt gehouden en studenten uitdaagt om iets te doen aan de vele uitingen van haat en extremisme in de sociale media. Naar aanleiding van het verzoek om een lokaal probleem aan te pakken, is een team van acht internationale studenten, onder wie een student met een Marokkaanse achtergrond, in gesprek gegaan met Rotterdammers om uit te vinden welke problemen er in Rotterdam spelen. Tijdens deze gesprekken kwam één thema keer op keer terug: discriminatie en spanningen tussen Nederlanders en Marokkanen. Gesteund door gratis advertenties op Facebook en met een begroting van ongeveer 800 euro nam MoRoc zich voor om de relaties tussen deze twee bevolkingsgroepen in Rotterdam te verbeteren, zowel on- als offline.

“Ons belangrijkste punt is dat wij als internationale studenten ons thuis voelen in Rotterdam, maar dat 40 procent van de hier wonende Marokkanen zich vanwege discriminatie niet op z’n gemak voelt”, merkte Lena Bäunker, studente communicatie en media, op. “Iedereen verdient het om zich thuis te voelen in zijn eigen stad. Daarom hebben wij gekozen voor het motto #WeRideTheSameBike.”

Tegenreactie

Hoewel de boodschap van MoRoc positief is, had niet iedereen evenveel waardering voor het initiatief. Sommigen hebben zich afgezet tegen de digitale beweging, waarbij één iemand de Facebook-pagina van MoRoc overspoelde met anti-Marokkaanse nieuwsberichten. Zelfs offline, op een gelijksoortig evenement als dat van dinsdag, gehouden in de iconische Markthal, werden leden van MoRoc geconfronteerd met mensen met een Geert Wilders-achtige opvatting over Marokkanen.

“We hebben mensen ontmoet die ons vertelden dat ze geen goed woord voor Marokkanen over hebben, omdat ze de banen van de Nederlanders inpikken en geen bijdrage aan de maatschappij leveren”, merkte Scheepers op. “Maar het is goed dat we hier openlijk over konden discussiëren en een poging konden wagen om mensen anders over Marokkanen te laten denken. Ik denk dat ons dat in een paar gevallen zelfs gelukt is.”

moroc we ride the same bike marrokanen foto ivar laanen (2)

In de setting van de universiteit voelde het evenement van MoRoc niet zozeer aan als een politiek debat, maar eerder als een symbolisch gebaar ter ondersteuning van Marokkanen in Rotterdam. Marwan Abu Ayyash, een aanwezige videoreporter van Open Rotterdam, vertelde EM dat hij geraakt was door het initiatief.

“Als Marokkaan denk ik dat deze positieve boodschap alleen maar goed voor ons is”, vertelde Abu Ayyash aan EM. “Dit geeft nog maar weer eens aan dat ons imago in Nederland steeds beter wordt. Eindelijk zien we positieve berichtgeving, in plaats van het zoveelste nieuwsbericht dat een Marokkaan iets slechts heeft gedaan.”