Petanque (in Nederland jeu de boules genoemd) heeft de reputatie van een ‘oudemannensport’, maar EUR-studente en petanque-speelster Ellen Walrave (19) heeft daar maling aan. Ze won het afgelopen sportjaar onder meer het NK Precisieschieten en op hetzelfde onderdeel werd ze derde op het EK voor beloften. De prestaties leverden haar een nominatie op voor Sportvrouw 2017 in haar woon- en geboorteplaats Bergen op Zoom.

Hoe ben je begonnen met petanque en waarom speel je het nu nog steeds?

“Op de basisschool was er een sportproject van de gemeente Bergen op Zoom. Daar maakte ik kennis met petanque, dat ik toen nog zag als een campingsport. Ik vond het heel leuk en sindsdien ben ik de sport blijven beoefenen. Het mooie aan petanque is dat er altijd een andere situatie ontstaat. Je moet steeds een andere tactiek bedenken; het gaat om inzicht. Bovendien kun je het altijd blijven doen, omdat je er niet snel voor hoeft te kunnen rennen. Daarnaast is het zowel individueel als in teamverband speelbaar. En er zijn meerdere onderdelen, waaronder mijn favoriete onderdeel precisieschieten: het wegschieten van boules uit een cirkel.”

Wat vinden studiegenoten ervan dat je op hoog niveau petanque speelt?

“Mijn studiegenoten weten dat ik petanque speel. Ze vinden het leuk, maar zien me zeker niet als een bekende sporter. Alleen in mijn eigen sportgebied ben ik bekend – vandaar ook mijn nominatie door mijn vereniging in Bergen op Zoom. Daarbuiten herkennen mensen me nooit.”

Hoe combineer je je sport met je studie?

“Gewoonlijk train ik op maandag, woensdag en vrijdag. ’S Ochtends of ‘s avonds, afhankelijk van mijn rooster. In het weekend heb ik vaak een toernooi. Tussendoor ben ik bezig met mijn studie Econometrics and Operations Research. Tijdens tentamenperiodes speel ik iets minder, want ik wil wel gewoon mijn vakken halen. Verder woon ik nog bij mijn ouders, dus ik reis steeds heen en weer.”

Petanque_EllenWalrave_EKPrecisieschieten
Ellen Walrave met haar bronzen plak bij het EK Precisieschieten in september dit jaar in het Franse Saint Pierre lès Elbeuf. Beeld door: Marie Louise Walrave

Wat vind je van het imago van petanque als ‘oudemannensport’?

“Petanque is méér dan een sport voor oude mannen: er is ook een jeugd- en vrouwenselectie. Het is jammer dat mensen dat vaak niet erkennen, maar ik begrijp dat veel Nederlanders petanque als een campingsport zien. De bekendheid ontbreekt. In bijvoorbeeld Frankrijk is dat anders, daar krijgen kinderen zelfs training op school. Om bij ons het niveau omhoog te krijgen, moeten we de sport onder de aandacht brengen: een tijdje terug was er bijvoorbeeld een spaaractie bij Albert Heijn waarbij je sporten kon ontdekken, waaronder petanque. Meer beoefenaars en dus meer concurrentie zou goed zijn voor de sport.”