EUR-studente woedend na missen derde nationale bokstitel

Een omstreden arbitrale beslissing doet Myrea van den IJssel de das om.

Van den IJssel deelt een directe stoot uit Beeld: Marleen Swaans

Woedend beent Myrea van den IJssel (23) weg uit de boksring in het Topsportcentrum Rotterdam. De recordhoudster had voor de derde keer op rij Nederlands kampioen in de klasse tot 69 kilo kunnen worden. Ze verloor echter zondag van Heleen van de Water uit Utrecht.

“Dit is onterecht. Ik heb haar zo vaak geraakt, ongelofelijk”, zo reageert de ontgoochelde bokster van RBV Crooswijk. “Dat is het rottige aan boksen, het blijft een jurysport.”

Druk

Opgezweept door de opkomstmuziek en lichtshow begon de masterstudente Zorgmanagement inderdaad sterk aan de wedstrijd. Soms belandde Van den IJssel in de touwen, maar ze haalde regelmatig uit met haar snelle directe stoten. Na de drie rondes stak ze dan ook overtuigd haar handen in de lucht. Te voorbarig, zo bleek na afloop.

Kort na de wedstrijd zoekt de bokster naar andere verklaringen. “Ik had misschien wat meer moeten bewegen.” Ook lag de druk door haar twee eerdere titels hoog. “Er wordt anders naar je gekeken. ‘Myrea, je pakt die titel wel weer’, roepen mensen dan.”

Concentratie voor aanvang van de wedstrijd Beeld: Marleen Swaans

Boos

Daarom is haar motto: ‘No matter the situation, never let your emotions overpower your intelligence’. Van den IJssel: “In plaats van naar de tegenstander te kijken, probeer ik rustig te blijven nadenken. Ze roepen bijvoorbeeld wel eens dat ik niet groot ben.”

Toch kregen de emoties de overhand toen Van den IJssel tegen het protocol in direct na de uitslag wegliep. “Mijn vader (tevens haar trainer, red.) was heel boos”, vertelt ze. “Niet vanwege mijn partij, maar vanwege mijn gedrag na afloop. Ik had me niet zo moeten laten gaan.”

De teleurstelling is groot na afloop Beeld: Marleen Swaans

Olympische Spelen

Volgend jaar wil de masterstudente haar deeltijdstudie afronden. Ze droomt nog van de Olympische Spelen, maar beseft dat het lastig wordt. “Heel misschien als ik alles daarvoor wegzet. Maar boksen is een kleine sport in Nederland. Je kunt er niet van leven.”

Ze kan komend seizoen ook sportieve revanche nemen. “Als ik op waarde was geklopt, had ik het kunnen accepteren, nu niet.”

  • Lees meer over het NK van vorig jaar
  •  Sport

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.