De noodgedwongen verhuizing van de winkels onderin het Polakgebouw zit erop. De Study Store en de Canon Copy Shop, Randstad en Hair Design by Lydia hebben vorige week maandag allemaal hun deuren weer geopend. Het telefoontje van de universiteit kwam donderdagavond 19 oktober als een donderslag bij heldere hemel. Het Polakgebouw moest ontruimd en er volgde een streng verbod om het gebouw nog te betreden.

Over de ondersteuning daarna zijn de eigenaren van de winkels echter alle vier tevreden. En in sommige gevallen is de nieuwe plek zelfs een vooruitgang. “Deze locatie is nóg beter!”

De Study Store en de Canon Copyshop

CanonStudyStore
Beeld door: Anna Mazur

Dianne van Haver, medewerker in de Canon Copyshop, legt uit dat de week van de verhuizing naar de voormalige locatie van In De Smitse, op de begane grond van het Mandevillegebouw, zeer hectisch was. “Er was hier niet eens elektriciteit. Maar het universiteitspersoneel was zeer behulpzaam en hielp ons alle apparatuur en het meubilair te verhuizen, dingen aan te sluiten en dataverbindingen te herstellen. Omdat we onze printers niet konden meenemen, moeten we grote bestellingen van de faculteiten naar andere Canon-locaties in Gouda en Den Haag sturen. We hebben geen idee wanneer we terug kunnen naar het Polakgebouw, en óf we wel teruggaan. Er is ons alleen verteld dat we het onderzoek moeten afwachten.”

Volgens filiaalmanager Sihan Bouhtala is de Study Store door de verhuizing een hoop omzet misgelopen. “We hebben posters opgehangen en geprobeerd zo veel mogelijk ruchtbaarheid aan onze nieuwe locatie te geven, maar doordat we een week niet open waren en door ons beperkte assortiment zijn we een hoop inkomsten misgelopen. ‘Godzijdank duurde het maar een week.”

Randstad

Randstad
Beeld door: Anna Mazur

Romy de Jong van Randstad is heel blij met het nieuwe kantoor op de zestiende verdieping van het Tinbergengebouw, vooral met het fantastische uitzicht. “Deze locatie is nóg beter! We hebben nu twee behoorlijk grote ruimten, één voor het personeel en één om gesprekken te voeren met cliënten. We zijn gewend om naar het kantoor van onze cliënten te gaan en dat zijn we tijdens de verhuisweek gewoon blijven doen. Het aantal telefoontjes van mensen die ons niet konden vinden viel best mee en de nieuwe locatie werd duidelijk onder de aandacht gebracht op de website. Nu we deze aparte vergaderruimte hebben, kunnen we ze voortaan vaker uitnodigen om naar ons toe te komen.”

Romy vindt ook dat de EUR-medewerkers heel behulpzaam waren bij de verhuizing en dat iedereen goed geïnformeerd werd. Ze verwacht echter niet dat het Polakgebouw de komende weken weer opengaat, zoals eerst werd gezegd. De Jong verbaast zich over de problemen in het Polakgebouw. “Het is zelfs verboden om het gebouw nog te betreden!”

Hair Design by Lydia

Lydia1
Beeld door: Anna Mazur

Eigenaar Lydia van Santen van Hair Design by Lydia voelt zich nog niet op haar gemak in haar tijdelijke salon op de begane grond van het Hattagebouw. “Het voelt heel onwennig. We konden weinig meubilair meenemen omdat veel meubelstukken aan de vloer vastzaten. De eerste die ik belde toen ik hoorde van de verhuizing was Dianne van Haver van de Canonwinkel. We kennen elkaar al meer dan twintig jaar, eerst als buren in de kelder van het Tinbergengebouw, daarna in het V-gebouw en vervolgens in het Polakgebouw.”

“Over het algemeen heeft de universiteit onze verhuizing goed aangepakt; ze zijn er in een week tijd in geslaagd stromend water en elektriciteit te installeren. Maar een week geen werk betekent voor mij een week geen inkomsten. Ik heb zo’n 250 telefoontjes van cliënten gehad. Ik ben blij dat ik weer aan het werk ben en ik denk dat ik over een week of zo wel gewend ben. Maar het is heel onzeker of en, zo ja, wanneer we terug naar het Polakgebouw kunnen. Ik denk niet dat we daar vóór kerst terug zullen zijn.”