Raina werd gespot op een van de bankjes bij het Polak-gebouw terwijl ze haar nagels aan het lakken was en er jazzy beats uit haar luidspreker op tafel klonken.

Dromen en realiteit. “Ik heb heel spontaan besloten om aan EUR te komen studeren. Ik heb mijn aanmelding precies één minuut voor de deadline verstuurd. Ik vind de opleiding die ik doe erg leuk, maar eigenlijk wilde ik carrière maken in de muziek. Ik heb dat plan maar niet doorgezet omdat mijn ouders daar geen toekomst in zagen. Ik ben het er wel mee eens dat het altijd goed is om een plan b achter de hand te hebben. Ik heb niet alleen in Bulgarije en Rusland gewoond, maar ook bij mijn moeder in Frankrijk, dus eerst wilde ik daar gaan studeren. Ik heb me aangemeld voor de IBA, maar realiseerde me dat die opleiding helemaal niet bij mij paste. Ik ben veel meer een artistiek persoon. Na wat aanmoedigingen van mijn broer, die acht jaar geleden naar Nederland is gekomen, heb ik besloten om mijn geluk in Rotterdam te gaan beproeven. Er zijn hier alleen geen straatmuzikanten. Dat mis ik wel.”

Nederlandse stijl. “Ik houd ervan hoe Nederlanders zich kleden! Op dit moment heb je hier die hobostijl, met heel veel tweedehandskleding. Niemand probeert te verbergen dat zijn kleding al een keer gedragen is. Men geeft kleding hier echt een tweede kans. Ik heb ook het gevoel dat ik hier alles kan dragen zonder dat iemand daar een oordeel over heeft.”

Raina
Beeld door: Anna Mazur

Outfit. “Het spijkerjack dat ik draag, komt uit een tweedehandswinkel op de Meent in Rotterdam, mijn broek heb ik in een Bulgaarse winkel gekocht en het T-shirt is van H&M. Ik draag vaak tweedehandskleding omdat die zo anders is dan de kleding in de normale winkels. Het is een soort tijdmachine. Dat vind ik heel erg leuk. En je weet nooit of de kledingstukken die je eerst maar gek vond er uiteindelijk super stijlvol uitzien als je ze combineert met moderne kleding. Stijlen combineren is echt mijn ding. Soms werkt het en creëer je een compleet nieuwe look. Soms zie ik er een beetje gek uit. En natuurlijk is het goedkoper dan in normale winkels, dus je kan vaker iets kopen.”

Muziek. “Ik speel piano, maar dat vind ik niet echt leuk, dus nu ben ik bezig om gitaar te leren spelen. En ik zing ook. Ik denk er zelfs over na om volgende maand tijdens het open podium met een vriend van me op te treden, maar we zien nog wel. Ik luister nu naar een playlist met jazzy hip-hop beats op de 24/7 online radio. Het is fantastische muziek om bij te studeren en het gaat maar door. Het is geweldig.”

Link naar hip-hop radio: https://www.youtube.com/watch?v=AQBh9soLSkI&app=desktop