‘Verloedering bouwwereld’ leidt tot gevaarlijke Bubble Deck-vloeren

Problemen met vloeren zoals die in het Polakgebouw komen volgens Rob Nijsse, hoogleraar Structural Design aan de TU Delft, door de 'enorme verloedering die in de bouwwereld gaande is'. Vertrouwen op de bouwtekeningen is niet genoeg.

De officiële opening van het Polakgebouw op 31 augustus 2015. Beeld: Ronald van den Heerik

Universiteiten en hogescholen kunnen niet alleen op bouwtekeningen vertrouwen als ze willen weten of hun gebouwen veilig zijn. Ze moeten ook controleren of de vloeren goed zijn gelegd, waarschuwt hoogleraar Rob Nijsse van de TU Delft.

De hoogleraar Structural Design reageert in het Delftse universiteitsblad Delta op het nieuws over de sluiting van het Polakgebouw en andere onderwijsgebouwen in Nederland. De vloerconstructies leken op die van een parkeergarage bij Eindhoven Airport, die afgelopen juni instortte.

Bij de bouw van de garage zijn zogenoemde breedplaten gebruikt: dunne platen beton die op de bouwplaats moeten worden opgeruwd. Daar bovenop wordt een dikke laag beton gestort met daarin holle plastic bollen, bedoeld om gewicht en materiaal te besparen. Dat ruw maken van de bovenkant van de platen was in Eindhoven niet gebeurd, waardoor de betonlaag niet goed hechtte.

Verloedering

Die misser is volgens Nijsse tekenend voor de ‘enorme verloedering’ die in de bouwwereld gaande is. “De aannemer, de toezichthouders en andere betrokkenen die de kwaliteit moeten controleren, zijn ernstig tekortgeschoten”, zegt hij. “Iedere deskundige herkent zo’n gladde breedplaat meteen en weet dat je daar geen beton op moet gieten.”

Volgens hem zijn aannemers een soort uitzendbureaus geworden. “Ze laten alle onderdelen aanleveren – vloeren, kolommen, muren – en laten die ter plekke aan elkaar plakken. In zo’n situatie, waarbij het bouwproces vanaf afstand wordt aangestuurd en door veel verschillende partijen uitgevoerd, is het moeilijk om het overzicht te houden.”

Het instorten van de parkeergarage is volgens hem dan ook geen constructiefout, maar een uitvoeringsfout. Dus heeft het doornemen van de bouwplannen alleen niet veel zin, zegt hij. “Je kunt de risico’s alleen precies in kaart brengen als je van alle gebouwen die gemaakt zijn van breedplaten en Bubble Deck-vloeren boorkernen neemt van de vloeren.”

Deel dit artikel

Wat gebeurt er allemaal op deze universiteit?AgendaLees meer EM-verslaggeefster Tara Lewis vraagt iedere maand aan een thuiswoner: mag ik met je mee? Deze maand stapte ze met T… twitter.com/i/web/status/93183… @ErasmusMagKroegen van RotterdamMeer informatie »