EUR laat UB-medewerkers in de kou staan

Sinds de oplevering van de nieuwe UB werkt het personeel met jassen aan.

Beeld: EUR laat UB-medewerkers in de kou staan

Het personeel van de nieuwe UB zit er dik ingepakt bij. “Truien, jassen, sjaals of een kacheltje. Alles wordt uit de kast getrokken om in deze koude temperaturen te kunnen werken”, vertelt medewerker Florinda Domburg.

Dat het veel te koud is, 18-19 graden, is een probleem van het begin af aan. “Sinds de oplevering van de UB op 29 mei werkt het klimaatsysteem niet”, vertelt René Verwijmeren. Met een dikke jas aan geeft hij leiding aan de medewerkers van de UB. “We kunnen de temperatuur twee graden hoger zetten, maar dat is niet voelbaar.”

“Typen met ijsvingers is geen ideale werksituatie. Dus een kacheltje naast mijn bureau is een must”, vertelt werknemer Anne Gidding. “En af en toe loop ik een rondje of warm ik op met een kopje soep.”

Laagstaande zon

Studenten die in de UB aan het werk zijn zitten er gelukkig wel warmpjes bij. Wel hebben zij, net als de werknemers van de UB, last van de niet-werkende zonwering. “Bij een laagstaande zon kun je niets op je beeldscherm zien”, vertelt Verwijmeren. Voor beide problemen heeft hij zijn beklag gedaan bij de verantwoordelijke personen. “Veel wijzer word ik hier niet van. We worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd.”

Toch is er volgens Marcel Quanz, voormalig projectleider Renovatie B-gebouw, een oplossing in zicht. “We zijn met man en macht bezig om het klimaatsysteem goed te laten werken. Maar de installatie is nieuw en heeft een lastige materie.” De UB maakt gebruik van warmte-koudeopslag (WKO). Dit betekent dat het pand wordt verwarmd of gekoeld met energie uit de bodem. “Alleen de bron werkt niet goed”, vertelt Quanz. “Er wordt koud water opgepompt, in plaats van warm water. Daarom zijn we nu bezig om het programma van de installatie te herschrijven.” Ook aan de defecte zonwering wordt gewerkt.

Mutsen op en handschoenen aan?

Quanz hoopt dat het binnen een week warmer wordt in de UB. De medewerkers zullen dus nog even in kou moeten werken. “Als het in de winter maar beter wordt. Anders zitten we hier allemaal met mutsen op en typen we met handschoenen aan”, grapt Domburg.

Gelukkig is inmiddels de temperatuur al met één graad verhoogd.  Het lijkt er dus op dat het personeel de winteraccessoires alleen buiten zullen gaan dragen.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Toegestane HTML code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>