Vervoersbedrijven verdienen nog steeds miljoenen aan ov-boetes studenten

In 2016 betaalden studenten in totaal voor 40 miljoen euro aan ov-boetes aan de vervoersbedrijven, ondanks beloftes van die bedrijven om die boetes af te schaffen.

Beeld: Shirley de Jong

De vervoersbedrijven maken al jaren tientallen miljoenen euro’s winst op ov-boetes die studenten betalen. Ze braken hun belofte dat die boetes zouden verdwijnen met de komst van de ov-chipkaart.

Dat blijkt uit documenten die het Hoger Onderwijs Persbureau bij het ministerie van Onderwijs heeft opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De vervoersbedrijven lobbyen om de boetes te behouden en liefst zelfs te verhogen.

Veel studenten letten niet goed op en zetten hun studentenreisrecht te laat stop. Daarvoor krijgen ze boetes van 97 euro per halve maand. Met zijn allen betalen ze tientallen miljoenen euro’s aan de ov-bedrijven: vorig jaar nog veertig miljoen. Het record is 52,6 miljoen in 2014.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Toegestane HTML code

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>