Boete bij niet-stopzetten ov-kaart voor tienduizenden afgestudeerden

120.000 afgestudeerden betaalden samen 56 miljoen euro boete omdat ze vergaten hun ov-kaart stop te zetten.

Beeld: Boete bij niet-stopzetten ov-kaart voor tienduizenden afgestudeerden

De afgelopen twee jaar betaalden studenten samen 56 miljoen euro aan boetes omdat ze hun ov-kaart niet op tijd stopzetten, meldt de Volkskrant. Daar bovenop staat nog voor 41 miljoen aan boetes open.

De krant heeft de bedragen opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. In die twee jaren moesten 120 duizend studenten een boete betalen.

Kabinet wil boete verhogen

Het kabinet wil deze boetes voor het doorreizen met verlopen ov-studentenkaart verhogen van 194 naar 300 euro in de maand (te betalen per halve maand), bleek dit najaar. Want honderden studenten zetten, al dan niet opzettelijk, hun ‘studentenreisproduct’ niet op tijd stop.

Zelf stopzetten

Studenten moeten nu zelf bij een kaartautomaat hun studentenkaart stopzetten. Het is waarschijnlijk technisch mogelijk om de kaart op afstand te blokkeren, zoals bij een verloren ov-kaart. Maar volgens de vervoersbedrijven is dat geen oplossing voor álle studenten. De zwarte lijst zou te lang worden.

De Tweede Kamer heeft bedenkingen bij de verhoging van de boete. Je moet er geen melkkoe van maken, vindt bijvoorbeeld de PvdA.

Minister Bussemaker hoopt dat de ov-studentenkaart in de toekomst automatisch wordt stopgezet, zo zegt ze tegen de NOS. “Het zou mijn voorkeur hebben als dat allemaal automatisch zou gebeuren. Dan is het probleem opgelost en kunnen we dit voorkomen.” Op dit moment is het automatisch stopzetten van de ov-kaart volgens de minister nog niet mogelijk.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.