Minister Jet Bussemaker van Onderwijs wil voorlopig geen landelijk onderzoek naar de banden tussen universiteiten en de fossiele industrie. Dat zei ze donderdagmiddag in een Kamerdebat over de relatie tussen de Rotterdam School of Management (RSM) en fossiele-energie-bedrijven.

Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, riep woensdag in een opiniestuk bij EM op tot zo’n landelijk onderzoek. Dat verzoek herhaalde ze donderdag in de Kamer. Aanleiding is het rapport van duurzaamheidsdenktank Changerism, dat de nauwe banden tussen de RSM en bedrijven als Shell uit de doeken deed. Beckerman zou dat onderzoek graag op alle universiteiten herhaald zien.

Demissionair minister Bussemaker ziet daar voorlopig niets in. Ze heeft vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van universiteiten en wijst erop dat een commissie momenteel de aantijgingen van Changerism onderzoekt. Bussemaker wil dat onderzoek graag afwachten.

Niets te zeggen over curriculum

Ze ziet dan ook geen reden om de regels aan te scherpen en wijst op de verschillende gedragscodes en wetten die er al zijn om de onafhankelijkheid en academische vrijheid van de universiteiten te beschermen. Bedrijven hebben niets te zeggen over het curriculum, benadrukt ze nog maar eens, en de minister heeft dan ook geen signalen dat dergelijke beïnvloeding vaker voorkomt.

Ook universiteitenvereniging VSNU ziet voorlopig niets in zo’n onderzoek. “Er gebeurt van alles op het gebied van samenwerking met het bedrijfsleven en daar zijn goede afspraken en procedures voor”, zegt woordvoerder Bart Pierik. “We vertrouwen erop dat alle universiteiten die naleven en het serieus oppakken als er iets misgaat.”