Rogier Hintzen, hoofd van het Multiple Sclerose Centrum van het Erasmus MC, ontvangt 70.000 euro voor onderzoek naar MS. Dat bedrag fietsten de meer dan tweeduizend deelnemers aan de Tour de Rotterdam op 24 juni bij elkaar.

Ieder jaar schenkt de toertocht de opbrengst van het inschrijfgeld en aanvullende donaties aan een project van het Erasmus MC. Ook bij Albert Heijn konden klanten geld ophalen voor MS door broodbollen te kopen. Dit jaar leverde dat in totaal 70.000 euro op voor ErasMS, een van de twee academische MS-centra in Nederland.

Vroeg stadium

Erasmus MC Tour de Rotterdam, 24 juni 2017, start Topsportcentrum
De start van de Tour de Rotterdam op 24 juni Beeld door: Aysha Gasanova

Hintzen is erg blij met de cheque. “Wat een geweldig bedrag, het had niet op een beter moment kunnen komen. Wij danken alle fietsers, de sponsors en de organisatie zeer hartelijk voor deze geweldige donatie. Het geld gaat naar onderzoek naar markers die al in een vroeg stadium een indicatie geven voor het ontstaan van MS.”

De toertocht beleefde dit jaar een pittige editie, met wind tegen op de Van Brienenoordbrug en harde regen. Onder de deelnemers zijn altijd veel medewerkers van het Erasmus MC zelf. De organisatie koos dit jaar voor MS, omdat vooral mensen in hun bloeitijd, tussen de 20 en 45 jaar, worden getroffen. “We willen laten zien dat zelfs op die leeftijd een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is”, vertelde organisator Wim Waninge.

MS is een ontstekingsziekte van de hersenen en het ruggenmerg en een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit bij jongvolwassenen in Nederland. Ongeveer 20.000 mensen in ons land hebben de ziekte. Meer dan de helft van de patiënten gaat geleidelijk aan achteruit. Het verloop van de ziekte is erg onvoorspelbaar en brengt veel onzekerheid met zich mee.

Diabetes

Vorig jaar ging de cheque naar het DiabetesStation onder leiding van Eric Sijbrands. De opbrengst was toen 56.000 euro.