Een groepje jonge demonstrerende SP-ers verzamelt zich maandagochtend in de C-hal onder leiding van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. Op de eerste verdieping hangen ze een banner op, met de leus: “Get the (S)hell out of science!”

“We willen studenten en wetenschappers inlichten over wetenschappelijk onderzoek dat haar integriteit verliest door nauwe banden met het bedrijfsleven”, legt Beckerman uit. Aanleiding is het onderzoek dat duurzaamheidsdenktank Changerism onlangs uitvoerde. Daaruit bleek dat er nauwe banden zijn tussen de RSM en bedrijven in de fossiele industrie, zoals Shell. Shell kan zo invloed uitoefenen op het onderzoek en het onderwijs binnen de RSM. Volgens Beckerman vormt dit een bedreiging voor onafhankelijk onderzoek.

Erg lang duurt de actie van de SP niet. De bewakers verwijderen het spandoek binnen een minuut. Als het groepje vervolgens naar buiten gaat om flyers onder studenten uit te delen duiken de bewakers alweer snel op. Ze bonjouren het rode clubje binnen no-time het terrein af. Flyeren op de campus is immers verboden.

‘We zullen terugkomen’

“Ik vind dit zo zonde”, stelt een geïrriteerde Beckerman. “Een normaal debat over de wetenschap had in een eerder stadium alle negatieve publiciteit over de EUR kunnen voorkomen. Door ons nu weg te sturen wordt dat debat weer uit de weg gegaan. Maar dit blijft een belangrijk onderwerp voor ons dus hoe vaak we ook weg worden gestuurd, we zullen telkens terugkomen.”

Aankomende donderdag debatteert de Tweede Kamer naar aanleiding van het Changerism-onderzoek over de banden tussen universiteiten en de fossiele industrie.