De Tweede Kamer gaat binnenkort debatteren over de banden tussen universiteiten en de fossiele industrie. Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid voor de SP, vroeg het debat met de ministers van Economische Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dinsdagmiddag aan.

Beckerman deed dat verzoek naar aanleiding van het onderzoeksrapport dat duurzaamheidsdenktank Changerism dinsdag publiceerde. Volgens dat rapport faciliteert de Rotterdam School of Management (RSM) klimaatverandering door haar nauwe banden met de fossiele-energie-industrie.

Bron: twitter.com
Bron: twitter.com

Kritisch rapport

In het rapport staan verschillende voorbeelden van relaties tussen de faculteit, haar wetenschappers en bedrijven in de fossiele industrie. Zo staat bijvoorbeeld in een overeenkomst tussen Shell en de RSM dat het bedrijf de opzet het curriculum kan beïnvloeden en betaalde het bedrijf meer dan 300.000 euro voor een RSM-onderzoek naar het vestigingsklimaat voor hoofdkantoren van multinationals. Dat Shell dat onderzoek financierde werd niet vermeld.

Afgelopen vrijdag liet Beckerman zich ook kritisch uit over de verwovenheid van Shell met wetenschappelijk onderzoek. Onderzoeksfinancier NWO zet namelijk een nationaal onderzoeksprogramma op naar de veiligheid van boringen in de Nederlandse bodem. Shell, dat via de NAM betrokken is bij gaswinning in Groningen, betaalt 15 miljoen euro aan dat programma.

Wanneer het debat plaatsvindt, is nog niet bekend. De Tweede Kamer wil eerst een brief van het kabinet. Zodra die binnen is wordt het debat gepland.