Hoe kunnen jongeren die geen baan hebben, geen uitkering en ook niet naar school gaan toch in beeld gehouden worden? Naar die vraag gaat het Centre for BOLD Cities, een samenwerkingsverband tussen Leiden, Delft en de Erasmus Universiteit, onderzoek doen.

Voor het onderzoek heeft BOLD Cities geld gekregen uit de ‘Startimpuls’ van de Nationale Wetenschapsagenda, in het themaprogramma ‘JOIN – Jongeren in een veerkrachtige samenleving’, waarvoor in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar is.

In het project wordt onderzocht of Big Data-technieken ‘spookjongeren’ beter in beeld kunnen brengen. Nederland telt naar schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek ongeveer 66.000 ‘spookjongeren’. Ze hebben geen baan of uitkering en gaan niet naar school.

Sensoren en social media

Social Glass Bron: vimeo.com

Centraal in het project staat het dataplatform Social Glass (zie video), dat ontwikkeld is door de Delftse datawetenschappers in het onderzoeksteam. Hierop kunnen gestructureerde stedelijke data gecombineerd worden met ongestructureerde, dynamische data afkomstig uit sensoren of sociale media.

BOLD Cities gaat met behulp van dit platform onderzoeken of het mogelijk is deze jongeren weer op de radar te krijgen. Het onderzoeksteam bestaat uit datawetenschappers, sociale wetenschappers en cultuurwetenschappers. EUR-hoogleraar Liesbet van Zoonen geeft leiding aan het project.