Waarom staat daar een zendmast? Wie bekijkt de beelden van die beveiligingscamera? En hoe weet een stoplicht wanneer het op groen moet springen? De ‘smart city’ is overal om ons heen, maar is tegelijkertijd vaak zo vanzelfsprekend dat je er onopgemerkt aan voorbij gaat.

Hoogleraar Liesbet van Zoonen doet onderzoek naar de smart city, en zij wil mensen bewuster maken van de smart city om hen heen. Daarom organiseert ze datawandelingen. EM maakte een podcast van een van deze wandelingen rondom Blaak. Luister mee!

Van Zoonen is hoogleraar Sociologie en decaan van de Erasmus Graduate School of Social Sciences en Geesteswetenschappen. Ook is zij wetenschappelijk directeur van het Centre for BOLD Cities, dat onderzoek doet naar big, open en linked data in een stedelijke omgeving. Op 29 mei 2017 geeft ze in Arminius de jaarlijkse Rotterdam Lezing, getiteld ‘Burgers en bestuurders in de slimme stad’.