Workshop op de campus ‘radicaliseren met Abou Jahjah’ gaat niet door

Onenigheid tussen de organisatoren gooit roet in het eten. 18 juni een herkansing, georganiseerd door Movement X alleen.

Dyab Abou Jahjah Beeld: Han Soete

De workshop ‘Radicaliseren met Abou Jahjah’ van de islamitische studentenvereniging IQRA is op het laatste moment afgelast. De bekende activist Dyab Abou Jahjah zou op 10 juni de workshop geven op de campus, maar door onenigheid tussen zijn organisatie Movement X en IQRA kon dat niet doorgaan. Movement X organiseert nu zonder IQRA een workshop in Rotterdam op zondag 18 juni.

IQRA laat in een facebookpost weten dat de workshop niet door kon gaan op de campus ‘vanwege verwijten en een houding aan de kant van Movement X die volgens ons onredelijk en kwetsend waren.’ Toen IQRA bekend maakte dat het evenement niet door kon gaan, kregen ze te maken met ‘dreigementen’ van Movement X. IQRA wilde tegenover EM verder niet inhoudelijk reageren.

Miscommunicatie

Aan de andere kant betreurt ook Movement X de situatie. De wrijving zou volgens hen zijn ontstaan na een miscommunicatie over reis- en verblijfkosten. De workshop zou op moment van afgelasten al uitverkocht zijn. Daarom heeft Movement X nu zelf een bijeenkomst met Abou Jahjah georganiseerd. Tijdens de workshop, die zondag 18 juni plaatsvindt in cultureel centrum Al Quds in Rotterdam, zal Abou Jahjah vertellen ‘waarom het belangrijk is om je te organiseren tegen onrecht’ en hoe dat organiseren in zijn werk gaat. Bovendien zal hij vertellen wat het belang is van de organisatie Movement X.

Movement X is een Belgisch-Nederlandse burgerrechten beweging, waarvan Dyab Abou Jahjah de voorzitter is. Ze zijn voor een samenleving die ‘radicale gelijkheid’ nastreeft. Met die missie strijdt Movement X ‘tegen alle vormen van discriminatie op basis van afkomst, religie, sociaaleconomische positie, gender, klasse of nationaliteit,’ is te lezen op hun site. De organisatie is geïnspireerd op Amerikaanse burgerrechten activist Malcolm X.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.