Eenmaal, andermaal, verkocht aan de man met een biertje in beide handen! Op donderdagavond bood het Erasmus University College (EUC) plaats aan een zeer vermakelijke en onorthodoxe veiling, waarbij studenten dingen als tropische condooms en Instagramwaardige havermoutpap verkochten ten behoeve van de vluchtelingen in Rotterdam.

Aangezien de bieders medestudenten waren, zou je kunnen denken dat ze zuinig met hun centen omgingen. Maar na een paar kratten bier en wat flessen wijn, en onder aanvoering van twee ceremoniemeesters die een Wolf of Wall Street-achtige sfeer neerzetten, strooiden de beschonken bieders met hun geld om alles tegen hoge prijzen te kopen, zelfs een introductiecursus Vlaams.

auction for refugees foto 2 Laanen
Bright Richards, founder of New Dutch Connections, fires up the crowd during the auction. Beeld door: Ivar Laanen

CharityCo, de EUC-commissie die het evenement organiseerde, heeft in totaal 1952 euro opgehaald, een verdrievoudiging van het bedrag dat met de veiling van vorig jaar werd binnengebracht. Alle opbrengsten van de veiling gaan naar New Dutch Connections, een organisatie die kansen biedt aan vluchtelingen in Nederland.

“Als ik had geweten dat er zo’n fantastische, energieke sfeer zou zijn bij deze veiling, had ik een paar vluchtelingen meegenomen om te laten zien wat studenten doen om hen te helpen een nieuw leven te beginnen,” zei Bright Richards, oprichter van New Dutch Connections. “Ik krijg hier enorm veel energie van.”

Journalistiek te koop

Studenten smeten van alle kanten met geld om een keur aan goederen en diensten te kopen. Een striptease door een mannelijke stripper werd verkocht voor 25 euro. Een dagje naar de dierentuin met de decaan van het EUC werd geveild voor 75 euro. Er werd zelfs een door Feyenoordlegende Dirk Kuyt gesigneerde voetbal te koop aangeboden. Deze ging uiteindelijk de deur uit voor 95 euro.

EM bood studenten in de geest van de avond de kans om ondergetekende een artikel te laten schrijven over een willekeurig onderwerp, zolang het maar geen reclame was. Een jongedame telde voor dit aanbod 40 euro neer. Dat leek een redelijke prijs, totdat een cursus “Havermoutpap maken die mooi genoeg is voor Instagram” voor hetzelfde bedrag van de hand ging. Breaking news: journalistiek is nu net zo veel waard als havermoutpap. Hoe dan ook, de opbrengsten gaan allemaal naar een lokaal goed doel.

“Ik denk dat dit evenement zo’n succes is geworden doordat we de studenten bij elkaar hebben gezet en ze te eten en te drinken hebben gegeven. Zo ontstond een competitief groepsgevoel, waarmee ze elkaar vrolijk overboden voor de vluchtelingen”, zei Suzanne Assi, een van de organisatoren van de veiling. “Ik had verwacht dat we hooguit duizend euro zouden ophalen, dus het is fantastisch om te horen dat we dat bedrag bijna hebben verdubbeld.”

New Dutch Connections is op zoek naar studenten die buddy willen worden van vluchtelingen in Rotterdam. Ga voor meer informatie naar hun website.