Uitgeputte studenten die minutenlang op de grond liggen of in plastic tasjes kotsen. Nee, we zijn hier niet op een typisch studentenfeest, maar bij de Zilveren Kruis Trappenloop in het Tinbergengebouw. In tegenstelling tot vorig jaar verbraken de 38 deelnemers geen records tijdens de vijfde editie, die afgelopen woensdag plaatsvond.

“Dit was best zwaar”, puft Ka-chun Lo, de winnaar van de race naar de achttiende verdieping. “Je krijgt steeds minder zuurstof in de benen. Zeker de laatste verdiepingen galmt je zwaarder wordende adem door de hal. Het lijken dan net stikgeluiden. Gelukkig ben ik aan deze verzuring gewend door het roeien. Na twee kilometer op de roei-ergometer duurt het altijd tien minuten voordat je weer weet waar je bent.”

Trappenloop 2017, Tinbergen, Zilveren Kruis 3
Beeld door: Joshua Kruter

Teleurgesteld

Ka-chun wilde vorig jaar al meedoen aan de Trappenloop, maar moest toen afzeggen wegens ziekte. “Om dat te voorkomen, heb ik de afgelopen dagen veel suiker gegeten en energie gespaard.”

De 25-jarige Bestuurskundestudent legde de 350 treden uiteindelijk af in een tijd van 1.43,75. Daarmee was hij vier seconden sneller dan Arthur de Ruiter (1.47,45) en Jens Sudmeier (1.47,68). Toch is Ka-chun teleurgesteld. “Toen ik op de grond stortte, zag ik al op mijn horloge dat ik het record niet gehaald had. Het is leuk om te winnen, maar volgend jaar wil ik echt de beste tijd verbreken.” Dat record staat op 1 minuut 37.

Trappenloop 2017, Tinbergen, Zilveren Kruis, Ka-chun Lo 4
Ka-chun zegevierde op de achttiende verdieping Beeld door: Joshua Kruter

Onttroond

Ka-chun onttroonde hiermee Chung Lam, masterstudent Quantitative Finance, de winnaar van vorig jaar. De 24-jarige Chung verdedigde wel succesvol zijn titel op de tiende verdieping, door na 51,36 seconde te finishen, voor Jelte Roelofsma (56,09) en Andrea Pogliano (56,94).

Bij de vrouwenrace naar de achttiende verdieping won Emma Leygnac (2.56,86), vóór Vera Batelaan (3.04,02) en Morag Forbes (3.10,69). In de teamestafette ging PIVO er na 350 treden met de hoofdprijs vandoor, in een tijd van 1.41. SSN rende een seconde langzamer, terwijl Team Sustainability Hub zes tellen toegaf.