De hele stad was erop ingericht: even dat wedstrijdje tegen Excelsior doorkomen en dan feestvieren.

Ik kwam op weg naar het Stadhuisplein hordes uitgelaten supporters tegen. “Kampioenen!”, schreeuwden zij. Er heerste een gevoel van vertrouwen en saamhorigheid. Vandaag lukt het ons.

Dat ging mooi niet door. De straten werden schoongeveegd, de scherven bijeengeraapt, de droom uitgesteld. Tot volgende week.

Vengaboys

Feyenoord was voor het laatst landskampioen in 1999. Nederland zag er toen heel anders uit: we betaalden met guldens, WiFi bestond pas twee jaar, de nog levende Pim Fortuyn zat niet eens in de politiek. Sterker nog: een van de bestverkochte muziekalbums in Nederland was Greatest Hits! Part I van de Vengaboys, de Twin Towers stonden nog overeind, en Bill Clinton was president van de Verenigde Staten.

Volgens mij heeft iedereen zo nu en dan een overwinning nodig. Die kan klein zijn: je haalt een voldoende voor een moeilijk tentamen, of je koopt op tijd een cadeautje voor Moederdag. Er bestaan ook grotere overwinningen: na jaren studeren je diploma halen, of eindelijk je droomhuis vinden.

Gekke gentrificatie

Kennelijk zijn mensen soms ook geneigd de overwinning van anderen zich persoonlijk aan te trekken. Feyenoord representeert de stad Rotterdam, en dus ook haar inwoners. Dat bijna geen enkele Rotterdammer direct betrokken is bij dat mogelijke landskampioenschap, maakt niet uit: als Feyenoord wint, dan winnen we allemaal. Hetzelfde mechanisme zit achter de hoop dat O’G3NE deze week het Eurovisie Songfestival wint.

Maar Rotterdam heeft de overwinning van Feyenoord toch helemaal niet nodig? De stad wint al jaren aan populariteit, herbergt een van de beste universiteiten van Nederland en gentrificeert als een gek. Je zou zeggen dat dat voldoende positieve representatie is voor één stad.

Misschien ziet de gemiddelde Rotterdammer dat anders. Die merkt vooral de problemen die met die voorspoed gepaard gaan, zoals het groeiende tekort aan betaalbare huurwoningen en ’s nachts schreeuwende toeristen. Voor al die mensen die juist daarom toe zijn aan een overwinning, hoop ik dat Feyenoord deze week alsnog landskampioen wordt.

En als we dan toch bezig zijn, mag O’G3NE van mij het Songfestival winnen.