Hoogleraren willen minister van Energie en Klimaat

Negentig hoogleraren onder aanvoering van EUR-wetenschapper Jan Rotmans schrijven een open brief aan de deelnemers aan de coalitie-onderhandelingen.

Beeld: Hoogleraren willen minister van Energie en Klimaat

Het nieuwe kabinet moet meer gaan investeren in duurzaamheid en groene energie, schrijven negentig hoogleraren vandaag in een open brief. Daarvoor is de komende decennia zo’n tweehonderd miljard euro nodig.

De lijst van negentig professoren wordt aangevoerd door hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, die zich al langer sterk maakt voor een groene economie. Hij is oprichter van de organisatie Urgenda, die twee jaar geleden via de rechter afdwong dat de Nederlandse Staat meer actie moet ondernemen om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen.

Onderaan de lijstjes

Nederland bungelt nog steeds onderaan de lijstjes wanneer het gaat om duurzame energie, waarschuwen de wetenschappers vandaag in een open brief aan het nieuw te vormen kabinet. De onderzoekers doen twaalf aanbevelingen om een omslag te bewerkstelligen.

Allereerst moet een minister van Energie en Klimaat worden aangesteld, die zich bezig moet houden met de zogenoemde ‘energietransitie’. Zijn eerste taak zou zijn om een klimaatwet in te voeren, waarin klimaatdoelstellingen expliciet zijn vastgelegd.

Kilometerheffing

‘De vervuiler betaalt’, moet het uitgangspunt zijn, vinden de onderzoekers. Voer bijvoorbeeld CO2-belasting in, zoals in Zweden. Het geld dat dit oplevert kan dan weer gebruikt worden om mensen met lage inkomens te compenseren. Een kilometerheffing moet de CO2-uitstoot nog verder terugdringen en de vijf resterende kolencentrales moeten binnen drie jaar hun deuren sluiten.

Bij deze ‘vergroening’ is het onderwijs erg belangrijk. Geef het thema duurzaamheid een belangrijke plek in het curriculum, adviseren de wetenschappers: zo kunnen we kinderen en jongeren goed voorbereiden op een duurzame wereld. Het beroepsonderwijs zou de innovatie kunnen aanjagen, door “regionale campussen” te starten waarin jongeren samen met bedrijven onderwerpen als klimaatadaptatie of de circulaire economie onderzoeken.

De wetenschappers geven toe dat de veranderingen veel vergen van burgers, bedrijven en overheid. “Maar het levert ook veel op: werkgelegenheid, innovatie en een nieuw economisch perspectief.”

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.