“Het is tijd dat Nederland in hoog tempo duurzaam wordt”. Dat vindt Jan Rotmans, hij heeft de 23e plek veroverd in de ‘Duurzame top 100 van invloedrijkste duurzame Nederlanders’. De lijst is opgesteld door dagblad Trouw en werd 7 maart bekendgemaakt.

Trouw stelde in samenwerking met omroep ‘Llink’ een namenlijst op om zo de Nederlandse Al Gore te vinden. De namen van de meest duurzame journalisten, wetenschappers, politici, adviseurs en ondernemers werden verzameld.

Originele combinatie

Jan Rotmans, hoogleraar Transitiemanagement en actief bij DRIFT, instituut voor duurzaamheid, is één van de weinige wetenschappers in de lijst. “Ik ben al twintig jaar bezig met duurzaamheid, maar ik ben ook in de praktijk actief. Die combinatie is origineel”, beweert Rotmans.

De hoogleraar heeft onderzoek gedaan naar duurzaam innoveren en dat is, volgens hem, alleen mogelijk als het poldermodel wordt losgelaten. Rotmans:“Een groep koplopers moet je van macht voorzien om wetten en visies te doorbreken en de gemiddelde mens op sleeptouw te nemen om Nederland duurzamer te maken.”

Urgenda

Dus stelt Rotmans dat het tijd is voor een nieuwe generatie. Met zijn project ‘Urgenda’ – een samentrekking tussen urgentie en agenda – strijdt hij voor een duurzaam Nederland. Voor energie opleverende huizen met daken van gras, bijvoorbeeld.

Daadkracht en charisma

Trouw hanteerde voor de ranglijst zeven criteria, waaronder daadkracht en charisma het zwaarst wogen. Met de duurzame honderd wil Trouw laten zien wie deze enthousiaste Nederlanders zijn die de wereld duurzamer willen maken. En Nederland heeft niet één, maar twee Al Gores gevonden: ex-minister Pieter Winsemius en oud-Rabobanktopman Herman Wijffels zijn de koplopers.

Rotmans vindt echter dat er naast de huidige lijst nog een overzicht mag worden opgesteld. “Een aparte lijst met mensen uit de praktijk. Zij staan met ‘de poten in de modder’, en hebben vaak niet die netwerken die invloedrijke mensen wel hebben. Toch trekken zij duurzame zaken van de grond.” PJ