De Erasmus Universiteit mag dan geen echte kunstopleiding hebben, dat betekent niet dat spectaculaire kunstwerken hun weg niet weten te vinden naar de campus. Donderdagavond werd in de Erasmus Gallery in het A-gebouw een speciale tentoonstelling geopend met het werk van Koen Taselaar en Henri Jacobs. De expositie is geïnspireerd op hun reizen naar de stad Kolkata in India en is een bijzondere samensmelting van kunst, die opvalt door ingewikkelde patronen en felle kleuren.

JA TA TA JA 2 foto Kruter
Intricate patterns and colorful chaos is the theme of JA TA TA JA. Beeld door: Joshua Kruter

De naam van de tentoonstelling, JA TA TA JA, is een exotische combinatie van de achternamen van beide kunstenaars. Volgens Taselaar, die in Rotterdam opgroeide, legde een vertaler in India uit dat de naam grofweg vertaald kan worden naar ‘de ultieme frisheid’. In die zin is de naam toepasselijk, want het is zeldzaam dat twee kunstenaars elkaars visies en stijlen in één expositie combineren.

“Voor Koen en mij is het een genot om ons werk te tonen op deze universiteit, omdat we de vrije hand hebben gekregen in het ontwerpen van de tentoonstelling”, zegt Jacobs tegen EM. “Ik hoop dat studenten de tijd nemen om de stukken te bekijken zolang ze hier hangen.”

Verlamd

Kijkend naar een van de muren achterin de galerie, is het haast onmogelijk om de visuele wisselwerking tussen de twee kunstenaars te missen. Hun kunstwerken overlappen elkaar op een manier die de kijker ‘verlamd’ achterlaat, zonder te kunnen herkennen welk stuk deel uitmaakt van welk kunstwerk. Jacobs beschrijft de interactie van de werken als een representatie van zowel “de droom en de nachtmerrie”, dat een bezoek aan de stad Kolkata is.

Beide kunstenaars konden de reis maken dankzij het Mondriaan Fonds, vernoemd naar de beroemde Piet Mondriaan, wiens bekendste werken worden gekenmerkt door strakke zwarte lijnen die de drie primaire kleuren scheiden van witte vlakken. “Mondriaans werk is niet hetzelfde als het onze, maar als hij ook naar India was geweest, zouden zijn kleurkeuzes zeker anders zijn geweest,” grapt Jacobs.

Voor degenen die niet in staat waren om bij deze aangename avond van kunst en wijn aanwezig te zijn, niet gevreesd: JA TA TA JA is nog in de Erasmus Galerij te zien tot 7 juli.