Een luid gejuich stijgt donderdag op in de volgepakte sporthal Woudestein. De dames van Erasmus Volley hebben zojuist de eerste set binnengesleept. Daardoor kunnen ze het kampioenschap en een plaatsje in de Promotieklasse niet meer ontlopen. De euforische Rotterdamse studenten winnen uiteindelijk met 3-1 van City Bril Krimpen.

Maar wat is nu het geheim achter deze topprestatie? De speelsters roemen vooral het ‘collectief’. Het team telt een aantal belangrijke architecten achter het succes, niet alleen in het veld maar ook daarbuiten.

De drankkoningin

Lisette Krassenburg Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Lisette Krassenburg is van alle markten thuis. De libero staat niet alleen bekend als ‘erelid’ van de vereniging, maar is ook bijna klaar met haar coschappen en dus als arts. Maar bovenal geldt ze als de onbetwiste drankkoningin van Erasmus Volley. Waar anderen stoppen en met een kater afhaken, gaat zij door. Of dat te maken heeft met haar medische kennis is onbekend. Deze onverzettelijkheid laat ze ook binnen de lijnen zien.

De sfeermaakster

Tirzah Richards Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Als de hal dreigt stil te vallen, is daar altijd nog Tirzah Richards. Met haar enthousiasme binnen en buiten het veld zweept ze het team op. Vanaf de bank klapt ze het hardst en maakt ze soms zelfs vliegtuigbewegingen. Bovendien gooit ze er regelmatig een soepel dansje uit, dat haar Antilliaanse roots onthult.

Het servicekanon

Lotte Witbreuk Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Met angst en beven wachten de tegenstanders op de opslag van aanvoerster Lotte Witbreuk. Ze heeft dit seizoen al heel wat belangrijke punten binnengehaald. Naar verluidt, ligt haar record op tien succesvolle servicebeurten achter elkaar.

De fanatiekeling

Teun Trommels Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Coach Teun Trommels lijkt vaak de rust zelve. Toch kan hij tijdens de wedstrijd flink losgaan. Als het niet goed gaat, schreeuwt hij, en als het prima verloopt, jawel, schreeuwt hij ook. De trainer wordt in het team vanwege zijn fanatisme zelfs vergeleken met Richard de Kogel. Dat is niemand minder dan de oud-trainer van Erasmus Volley Heren 1 en de huidige bondscoach bij de Nederlandse beachvolleybalsters. Geen oneervolle vergelijking.

De 'ultimate teamplayer'

Esmee Waaijer Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Aan het begin van dit seizoen was de nood aan de man (sorry, vrouw) bij Erasmus Volley. Er ontbrak een echte spelverdeelster. Esmee Waaijer had nauwelijks ervaring op die positie, maar offerde zich op. Ze leerde snel en heeft het team door moeilijke momenten heen gesleept, met haar zuivere set-ups en harde klappen. Waaijer had veel vertrouwen in de ploeg en wedde al in december, toen de verschillen nog klein waren, dat Erasmus Volley kampioen zou worden. De beloning? Een fles champagne.

De Duitse lieveling

Franziska Lange Erasmus Volley Dames kampioen City Bril Krimpen

Ook de internationals droegen bij aan het kampioenschap. Franziska Lange (‘Franzi’) geldt als de ‘Duitse lieveling’ binnen het team. Ze krijgt regelmatig met haar opmerkingen over de Nederlandse taal de lachers op haar hand. “Jullie Nederlanders gebruiken overal het woordje ‘lekker’ voor”, merkt ze op. “In Duitsland doen we dit enkel bij het eten.” Inderdaad was het donderdag een lekkere overwinning en gaan de dames het kampioenschap lekker vieren.

Erasmus Volley speelt op 22 april de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen Voleco. Daarna vindt vanaf 22.00 uur het kampioensfeest plaats in Eetcafé ‘t Keerpunt. Iedereen is welkom.