Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor forenzen die vrijdag op het pontje stonden te wachten bij Amsterdam Centraal. De nietsvermoedende voetgangers en fietsers werden daar getrakteerd op een onverwacht college van Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp op de Erasmus Universiteit.

Aanleiding is de Giro 555-actie die afgelopen week van start ging en die in het teken staat van de hongersnood in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië en Jemen. Hilhorst vertelde het verhaal achter de ramp, de omvang van de hongersnood en hoe je ervoor zorgt dat de hulp ook echt helpt.

Van de ‘guerilla-actie’ bij het pontje en een Amsterdamse coffeeshop is een video gemaakt, die bovenaan dit artikel te zien is. De actie werd op touw gezet door de Universiteit van Nederland.

Conflictregio's

Best spannend om op straat college te geven, maar Hilhorst heeft voor hetere vuren gestaan. Lees ook ons grote interview met de hoogleraar over haar werk in conflictregio’s. “Iedereen begon te rennen, heel eng. Er werden mensen onder de voet gelopen.”