Jurriaan Wesselink (002)
Jurriaan Wesselink

Drie van de vier grootste partijen willen geen ambitieus klimaatbeleid of ontkennen het klimaatprobleem zelfs. Twee econometriestudenten schrokken daar zo van, dat ze de minister-president een brief schreven. “Rutte moet het wel gelezen hebben, maar we hebben nog geen brief terug gehad.”

Geïnspireerd op Ruttes open brief in de landelijke kranten eind januari, stuurden Jurriaan Wesselink en Tsjip van Hulst een brief aan de minister-president retour. De zorgen van Rutte over de teloorgang van de Nederlandse identiteit maakten plaats voor zorgen over het klimaat. “Wij voelen een groeiend ongemak wanneer deze politici hun vrijheid misbruiken om onze planeet te verstieren, terwijl ze aan de macht zijn gekomen om naar de toekomst te kijken. Politici die zich niet willen aanpassen, afgeven op ambitieuze ideeën en klimaatwaarden afwijzen.”

De twee zijn masterstudent Econometrie aan de EUR en plaatsten de brief in eerste instantie zelf op facebook. Daar werd het al gauw ‘een hitje’: de brief is al meer dan duizend keer geliket en bijna even vaak gedeeld. “Via via belandde die brief bij de opinieredactie van het NRC Handelsblad, die wilden het graag publiceren”, vertelt Tsjip van Hulst aan de telefoon. Zo gezegd, zo gedaan.

Geschrokken van verkiezingsuitslag

Tsjip van Hulst (002)
Tsjip van Hulst

Wesselink en hij schreven de brief naar aanleiding van de verkiezingsuitslag op 15 maart. “Toen we de uitslagen hoorden, filosofeerden we over de toekomst van het land. We schrokken toen we bedachten dat drie van de vier grootste partijen – VVD, CDA en PVV – geen ambitieus klimaatbeleid hebben of het klimaatprobleem zelfs ontkenden. Toen kwam Jurriaan met het idee om een brief te schrijven aan de premier,” legt Van Hulst uit.

“Hij rolde er zo uit. Als basis gebruikte ik Ruttes brief: zijn stijlfiguren en zijn termen.” In de brief van de econometriestudenten staan dan ook woorden als ‘gaaf’, ‘niet normaal’ en ‘asociaal’. Het zijn alleen niet ‘mensen’ die zich asociaal en niet normaal gedragen, maar volgens de studenten is het de partij van Rutte zelf. Ook de opmaak is vergelijkbaar met die van Ruttes open brief; Ruttes halve hoofd moest wel wijken voor een halve wereldbol.

Hamvraag

In de voorlaatste alinea wordt de hamvraag van Rutte herhaald: ‘Wat voor land willen we zijn?’ Het antwoord van de minister-president daarop? Dat laat vooralsnog op zich wachten. “We kregen veel reacties en de brief had een behoorlijk prominente plek in het opiniekatern van de NRC, dus Rutte moet het wel gelezen hebben. Maar we hebben vooralsnog niets van hem gehoord, ik ben benieuwd of hij nog gaat reageren.”