‘Contractonderzoek’ – al het onderzoek waarbij de inkomsten niet rechtstreeks van de overheid komen – wordt steeds belangrijker voor de Erasmus Universiteit. Zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen van de universiteit.

Het gaat om onderzoeksfinanciering die bijna altijd project- of persoonsgebonden is. Denk aan NWO-subsidies, collectebusfondsen en opdrachten van het bedrijfsleven. In 2015 verdiende de universiteit (inclusief de onderzoeksbaten van het Erasmus MC en de verschillende bv’s van de universiteit) bijna 120 miljoen euro aan dit type onderzoek.

Opdrachten van bedrijven

Het bedrijfsleven was goed voor 25,6 miljoen euro. Alle faculteiten doen aan contractonderzoek, maar het type opdrachtgever verschilt nogal. Zo hebben de faculteit Wijsbegeerte en de ESHCC bijvoorbeeld nauwelijks inkomsten uit onderzoek in opdracht van bedrijven en veel uit NWO-gelden. Het iBMG en het Erasmus MC doen juist veel onderzoek in opdracht van bedrijven.

EM brengt in een serie de banden tussen de universiteit en het bedrijfsleven in kaart. Waarom doet de universiteit onderzoek in opdracht? Waar komt dat geld terecht? En hoe voorkom je wc-eend-taferelen? In EM #7 lees je alles over onderzoek in opdracht en hier online.