Universiteit verdient steeds meer aan contractonderzoek

De Erasmus Universiteit haalt steeds meer inkomsten uit de tweede en derde geldstroom. In tien jaar tijd zijn de inkomsten uit ‘contractonderzoek’ met 20 procent gestegen.

Beeld: Bas van der Schot

‘Contractonderzoek’ – al het onderzoek waarbij de inkomsten niet rechtstreeks van de overheid komen – wordt steeds belangrijker voor de Erasmus Universiteit. Zo blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen van de universiteit.

Het gaat om onderzoeksfinanciering die bijna altijd project- of persoonsgebonden is. Denk aan NWO-subsidies, collectebusfondsen en opdrachten van het bedrijfsleven. In 2015 verdiende de universiteit (inclusief de onderzoeksbaten van het Erasmus MC en de verschillende bv’s van de universiteit) bijna 120 miljoen euro aan dit type onderzoek.

Opdrachten van bedrijven

Het bedrijfsleven was goed voor 25,6 miljoen euro. Alle faculteiten doen aan contractonderzoek, maar het type opdrachtgever verschilt nogal. Zo hebben de faculteit Wijsbegeerte en de ESHCC bijvoorbeeld nauwelijks inkomsten uit onderzoek in opdracht van bedrijven en veel uit NWO-gelden. Het iBMG en het Erasmus MC doen juist veel onderzoek in opdracht van bedrijven.

EM brengt in een serie de banden tussen de universiteit en het bedrijfsleven in kaart. Waarom doet de universiteit onderzoek in opdracht? Waar komt dat geld terecht? En hoe voorkom je wc-eend-taferelen? In EM #7 lees je alles over onderzoek in opdracht en hier online.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.