Corpslid pikt slutshaming niet meer

In de anderhalf jaar dat Milou lid was van het corps werd ze meerdere malen voor ‘hoer’ of ‘slet’ uitgemaakt. Op Internationale Vrouwendag doet ze haar beklag over de seksuele moraal bij het studentencorps.

Still uit de video van Milou Beeld: Corpslid pikt slutshaming niet meer

Ze was het onderwerp van een lied dat werd gezongen over het ‘laagste meisje’ van het jaar en er werd gezegd dat ze voor een pakje sigaretten en een flesje Smirnoff het bed in was te krijgen.

Woensdag, op Internationale Vrouwendag, doet Milou Deelen haar beklag over de seksuele moraal bij het studentencorps. “Ik schaamde me en voelde me diep vernederd”, schrijft ze op Facebook. “Toen ik de corpsleden hierop aansprak, kreeg ik terug dat het maar een grap was. Ik heb geen één keer gelachen.”

“Mijn seksualiteit is van mij en niet stof voor jouw grap”, schrijft Milou. “Daarnaast heb ik er evenveel recht op als een man.”

'Mijn seksualiteit is van mij'

Ze vergelijkt hoe verschillend er tegen mannen en vrouwen wordt aangekeken binnen het corps. “Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral niét schamen voor onze seksualiteit.”

De reacties onder het bericht zijn niet mals. Veel vrouwen, maar ook mannen steunen Milou’s actie. Maar er worden ook grappen gemaakt. ‘Camel of Marlboro?’ reageert Robert Penris uit Amsterdam. De reactie ‘Loes, show me your poes’ van Joost van Lemmen krijgt 150 overwegend mannelijke ‘likes’.

Volgens de Groningse Universiteitskrant is Milou lid van Vindicat. Het bestuur was, net als Milou, niet bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

  Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.

 • Geef een reactie
 • Reacties

 • Milou,
  prima jouw aktie! Dat soort figuren kun je missen als kiespijn. Mannen die dat zieke kinderlijke gedrag vertonen hebben het schijnt nodig voor hun ego want ze vinden dat het stoer is. Hopelijk worden ze ooit volwassen. Fijn voor de heer van Lemmen die 150 likes……. op zo’n bericht, zo’n aktie staat niet al te best als werkgevers ooit op zijn pagina kijke en over de heer Penris zal ik maar niets zeggen. die achternaam is al genoeg….

 • “Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.”

  Dat komt omdat mannen en vrouwen een eigen rol hebben in de menselijke seksualiteit. De man moet zich bewijzen door geld en aanzien te verdienen in de samenleving, de vrouw moet een geschikte man kiezen als vader voor haar kinderen. Zoals men weleens zegt: een sleutel die alle sloten kan openen is een goede sleutel, maar een slot dat door alle sleutels geopend kan worden is een slecht slot.

  • Ik hoop dat je een grap maakt John Enoch Powell, want als je werkelijk gelooft dat dit nauwe beeld van rolverdeling op basis van geslacht iets anders is dan een door cultuur geschapen fenomeen dan ben je niet helemaal honderd. “De samenleving” is en wordt door mensen gevormd, en er is niets in de menselijke natuur wat bepaalt dat wij daarin vaste rollen hebben, noch in de seksualiteit. Wat jij omschrijft is niets anders dan illusionaire hokjes die ons simpele brein nodig heeft om de eindeloze variaties en complexiteit van de wereld om ons heen behapbaar te maken. Jammer voor de duizenden die buiten de traditionele plaatjes vallen, die kunnen kiezen tussen aanpassen of oprotten.

   Het feit dat we mannen bejubelen voor het behandelen van vrouwen als wegwerpbare sekspoppen en andersom vrouwen veroordelen als ze seksueel te actief zijn- of juist te preuts, wanneer het ons mannen uitkomt, is niet goed te praten met een kinderachtige metafoor over een sleutel en een slot. En als jij bereid bent deze denigrerende norm te accepteren of zelfs te verdedigen met een slappe cirkelredenering over de status quo dan noem ik je geen vent maar een lafaard.

   Hoog tijd dat we als mannen inzien dat de strijd om gelijkwaardigheid voor vrouwen ook onze strijd is.

 • Reacties zijn momenteel gesloten.