Het vak Grieks was niet bepaald mijn favoriet op de middelbare school. Maar hoewel ik geen aanleg had voor klassieke grammatica en ingewikkelde zinsconstructies in een vreemde taal, is één zinnetje me altijd bijgebleven: ‘gnooti seauton’, oftewel: ken uzelf.

Deze spreuk stond in de Griekse Oudheid gegraveerd op de toegangsboog van de tempel van Delphi, een belangrijk maar raadselachtig orakel. Volgens kenners – ook wel filosofen genoemd – stelt dit je wellicht voor de moeilijkste vraag in het leven: wie ben je?

Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om daar achter te komen. Je hoeft maar een tijdschrift open te slaan om via tien vragen te bepalen wat voor type student, collega, vriendin of vader je bent. Tijdens een sollicitatiegesprek wordt met primaire kleurenschema’s geschat hoe goed jouw persoonlijkheid in het team gaat passen, terwijl het verdienmodel van een website als Buzzfeed bestaat uit quizzen waarmee je kunt achterhalen wie je innerlijke Disneyprinses is.

Persoonlijkheidsregenboog

Zelf heb ik verschillende methodes geprobeerd om aan de opdracht ‘ken uzelf’ te voldoen. Rond mijn achttiende ploos ik mijn sterrenbeeld helemaal uit en probeerde ik het karakter van mijn vrienden te verklaren met de stand van de planeten tijdens hun geboorte. Daarna stapte ik over op de persoonlijkheidstypes van Myers-Briggs, een iets meer wetenschappelijk onderbouwde methode die niet minder omstreden is. Door stellingen te kiezen die het beste bij je passen, rolt er een afkorting uit met een beschrijving die vaak toch wel erg nauwkeurig is. En dankzij de kleurentesten heb ik ondertussen een regenboog aan persoonlijkheden.

Ik was dus aardig op weg om mezelf te kennen, maar mijn karakter bleek toch nog een grote verrassing te bevatten. Een vriendin raadde me een paar weken geleden aan om een quiz te doen op Pottermore. Hoewel ik altijd stiekem gehoopt had een Griffoendor – de grote helden uit de Harry Potterreeks – te zijn, bleek nu dat ik toch echt bij Huffelpuf hoor.

Daarmee vind ik het voor nu wel even genoeg geweest. Ik ben ervan overtuigd dat ik, een groengele schorpioen, genaamd Mulan uit Huffelpuf, met Myers-Briggs-kenmerken van een echte ENFP, nu wel aan de opdracht van Delphi voldaan heb. Maar ik vraag me af of de oude Grieken het zo in gedachten hadden toen ze die poort bouwden.