Een klassiek bruin café is net als een paar oude schoenen. Als je ze aantrekt, heb je direct een gevoel van vertrouwdheid. De geur is misschien niet optimaal, maar eenmaal aan je voeten zitten ze als geen ander paar schoenen.

Heel lang had de Erasmus Universiteit in café In de Smitse haar eigen ‘favoriete paar schoenen’, een slecht verlicht cafeetje met mosterdgele muren, verstopt onderin het Mandeville-gebouw. Maar net als bij alle oude schoenen komt er een tijd dat het misschien beter is om ze voor een nieuw paar in te wisselen.

Ook de universiteit vond het tijd voor verandering en heeft op de begane grond van het Hatta-gebouw een gloednieuw café In de Smitse gerealiseerd. Het café is modern en traditioneel tegelijkertijd. Vooraf beloofden de ontwerpers om de gezellige sfeer van het oude café te behouden en het interieur en de grootte van de bar aan de eisen van de moderne tijd aan te passen. Een maand na de feestelijke opening heeft EM de bar op een drukke woensdagavond bezocht om de vrolijke bierdrinkers te vragen of de nieuwe Smitse volgens hen nog steeds de klassieke sfeer van een bruine kroeg heeft.

Tyson de Groot (alumnus)

Cafe in de Smitse 1 foto Kruter
Tyson de Groot drinkt een biertje met de barkeeper. Beeld door: Joshua Kruter

“Of de sfeer hier beter is? Ik vind van wel. In één oogopslag zie je dat het hier een stuk drukker is en dat er meer speciaalbiertjes worden gedronken. Het café lijkt een ander publiek te trekken, maar later op de avond hoor je toch weer het vertrouwde ‘boem, boem. boem’, dat je in het oude café ook altijd hoorde. De nieuwe L-vorm van de bar is ook een stuk handiger. De oude Smitse had een vierkante bar, en je zag iedereen altijd aan de voorkant staan, terwijl het aan de achterkant leeg was. Het publiek is nu een stuk beter verspreid en de nieuwe locatie is beter te vinden. Er zijn studenten die jaren aan de Uni hebben gestudeerd en nooit hebben geweten dat er een bar was.”

Emily van Breugel (rechten)

In de Smitse 2 foto Kruter
Niet morsen Emily. Beeld door: Joshua Kruter

“De nieuwe Smitse is duidelijk nieuwer. Het ziet er modern uit, maar dat is precies de reden waarom ik nog twijfel. In het oude café konden we met bier gooien en op de bar dansen. We konden eigenlijk alles doen wat we wilden. Hier voelt het allemaal net wat formeler. Ik vind het mooi dat alles nieuw en flitsend is, maar in de oude bar, waar we heel vaak kwamen, kon je zonder problemen beer pong spelen en leek alles te kunnen. Hier heb ik het gevoel dat we niets vies mogen maken.”

Guido Bernsen (fiscale economie)

In De Smitse 3 foto Kruter
Guido (tweede van links) geniet van een biertje met zijn vrienden

“Dit café is veel minder een donker hol. Er is meer licht, er zijn meer zitplaatsen en het ziet er een stuk aantrekkelijker uit. Ik vind het persoonlijk een heel mooi café, maar het heeft niet dezelfde sfeer en traditie als de oude Smitse. Maar met ons als stamgasten gaat dat helemaal goed komen.”

Ilse Hilhorst (barvrouw)

IMG_9438
Ilse tapt een verse Hertog Jan achter de bar.

“Ik vind het fantastisch dat de plafonds een stuk hoger zijn dan in de oude Smitse. Het oude café was meer een donkere, kleine plek in een hoek. Dit café is een stuk ruimtelijker. Het valt me op dat het iedere dag drukker wordt. Daarom zoeken we nog nieuwe barkeepers, zodat we zowel voor als achter de bar de sfeer erin kunnen houden.”