Op de Universiade, de Olympische Winterspelen voor studenten, heeft psychologiestudent en langebaanschaatster Ariane Smit (20) door een valpartij niet om de ereplaatsen kunnen strijden. Toch genoot de Rotterdamse van haar deelname in Almaty, Kazachstan: “Het voelde net als de echte Olympische Spelen.”

Smit begon donderdag nog zo veelbelovend aan de 500 meter. Met 11,02 seconde na 100 meter zette ze haar snelste opening ooit neer. Maar in de laatste binnenbocht viel de Rotterdamse, waardoor ze pas na 77 seconden finishte. “We hadden op dat stuk meewind en daarom ging ik sneller dan ik gewend was”, stelt ze. “Opeens lag ik op de grond. Gelukkig had ik weinig pijn. Toch was het heel zuur, omdat er tijdens de tweede 500 meter meer tegenwind stond, waardoor het minder snel kon. Ik reed toen alsnog met 41,15 slechts drietiende boven mijn persoonlijk record, een prima race.”

Dat Smit hierdoor in het algemeen klassement van de 500 meter laatste werd, deerde haar uiteindelijk weinig. “Het was toch al lastig om hoog te eindigen, omdat de Aziaten en Russen veel te sterk reden. Zij trainen ongeveer al vier jaar voor dit toernooi.”

Ariane Smit 2, Almaty, schaatsen, Universiade
Smit verreed de 1.000 meter onder barre omstandigheden Beeld door: Ariane Smit

'Once in a lifetime'

Op haar mindere afstand, de 1.000 meter, behaalde Smit zaterdag tot haar tevredenheid de negentiende plaats (van de 33) in een tijd van 1:23,97. Daarbij had ze wel last van de omstandigheden. “Er viel sneeuw en het was min 14 graden. Ook stond de wind ongunstig en lag de baan op 1.700 meter hoogte. Na afloop had ik hoofdpijn van de kou, voelde ik me misselijk en moest ik steeds hoesten. Wat een belevenis.”

Smit omschrijft haar ervaringen dan ook als ‘once in a lifetime‘. “Het was supergaaf, omdat alles voor ons geregeld werd. Toen we uit het vliegtuig stapten, begonnen de vrijwilligers te klappen. Ze droegen onze koffers, hielden alle deuren open en begeleidden ons in de stad. We werden ook in busjes, onder politiebegeleiding, naar het atletendorp gebracht. Daar had ieder land een eigen flat en waren er bijvoorbeeld een supermarkt, een zwembad en een kapper.”

Ariane Smit 4, Almaty, schaatsen, Universiade
De spectaculaire openingsceremonie Beeld door: https://almaty2017.com

Tentamen

Vooral de openingsceremonie maakte veel indruk op Smit. “Die vond plaats in een supergroot stadion, dat helemaal vol zat. De president van Kazachstan hield een verhaal, het publiek ging los en wij vertegenwoordigden Nederland op het podium. Dat voelde net als de echte Olympische Spelen.”

Woensdagochtend stapt de psychologiestudente weer met een deel van het team in het vliegtuig naar Nederland. Daardoor mist Smit wel de sluitingsceremonie. “Ik moet vrijdag nog een tentamen maken”, verduidelijkt ze.