Terwijl de meeste studenten zwoegen op een tentamen of paper, strijdt psychologiestudent Ariane Smit (19) tussen 29 januari en 8 februari om de medailles in Almaty, Kazachstan. Op de Universiade, de Olympische Winterspelen voor studenten, rijdt ze de 500 en 1.000 meter van het langebaanschaatsen. Speciaal voor haar organiseerde Erasmus Sport maandag een ‘uitzwaaimiddag’.

Ariane Smit, Schaatsen, Universiade 2
Jon de Ruijter van Erasmus Sport wenst Ariane Smit succes. Beeld door: Madelon van Horik

De Rotterdamse is heel blij met haar selectie (gebaseerd op persoonlijke records) voor het twintigkoppige Nederlandse team. “Eindelijk kan ik meedoen aan een internationaal kampioenschap. Bovendien heb ik zoveel gave verhalen gehoord. Oud-deelnemers hebben mij verteld dat het net is alsof je aan de echte Olympische Spelen meedoet. Er is een openings- en sluitingsceremonie en je slaapt in het olympisch dorp.” Naast schaatsers bestaat het Nederlandse team uit skiërs en snowboarders.

Podium

Smit schaatst sinds haar elfde (‘dankzij mijn buurmeisje’) en traint tegenwoordig bij het Regio Talentcentrum Zuidwest, waar de grootste beloften van Zuid-Holland samenkomen. Wekelijks maakt ze zo’n 22 uur en dat heeft in totaal al zeven medailles opgeleverd op het NK Junioren. “Maar ik mis nog een gouden plak”, stelt ze lachend.

Ariane Smit, Schaatsen, Universiade1
Ariane Smit Beeld door: Madelon van Horik

Waarschijnlijk is dat ook in Kazachstan onhaalbaar. Toch legt Smit de lat hoog. “Mijn beste afstand is de 500 meter. Daar wil ik het liefst het podium halen, al is de concurrentie stevig. Ik wil in ieder geval in de top tien eindigen en de beste race van mijn leven rijden”. Haar persoonlijk record is 40,80

Maar eerst wacht komend weekend haar vuurdoop tijdens het NK Sprint Senioren in Heerenveen. Smit: “Het was altijd al mijn doel om in Thialf te schaatsen. Dat stadion zit gewoon altijd vol, in tegenstelling tot de meeste stadions in andere landen. En dan ben ik zondag ook nog jarig.”

Smit stapt zaterdag 28 januari in het vliegtuig naar Kazachstan.