Rond de kerstdagen stapelden ongelukkige momenten zich voor mij op. Het ging steeds meer over het feest en de cadeaus in plaats van om het vieren van de liefde voor elkaar.

Familie krijgt ruzie over het kerstdiner, relaties worden voor altijd beschadigd, een tante valt flauw door de stress, of iemand blaast al voor Oud en Nieuw zijn hand eraf. Wat een gezellige avond had moeten zijn, eindigt in een kleine ramp.

Skelettenshawls

Afgelopen jaar was het anders. Ik ging naar Bali en deed precies wat ik wilde. Geen druk, geen kou, alleen maar lekker weer en mooie stranden. Ik eindig kerst met vriendinnen in een villa en we drinken wijn op de weinige dieptepunten die we dat jaar hebben gehad. We sluiten de avond moe, maar voldaan af. Kerst lijkt zonder ongelukkige momenten voorbij te gaan en we stappen op onze scooters op weg naar onze vakantiehuizen.

Ik zit bij een vriendin achterop en vanaf de snelweg rijden we met zijn tweeën mijn straat in. Terwijl we afremmen om de poort binnen te rijden, worden we aan de rechterkant ingehaald door twee jongens op een scooter. Het is een donker straatje, maar ik zie dat ze hun gezicht bedekt hebben met skelettenshawls. Ze schreeuwen in het Indonesisch naar ons en gaan naast ons rijden. Plotseling leunen ze onze kant op en beginnen aan het tasje van mijn vriendin te trekken. Na drie rukken breekt het tasje en rijden ze er met haar telefoon, geld en sleutels vandoor.

Het verdriet is groot en net als ieder jaar lijkt er geen ongelukkiger moment te zijn voor wat er gebeurd is. Ik bel mijn andere vriendinnen op en binnen een uur verzamelen we ons bij het huis van mijn bestolen vriendin. Helemaal in shock zitten we bij haar voor de deur. Na een tijdje komt haar huisbaas met een reservesleutel en gaan we samen op haar bed zitten.

Even lijkt de wereld te zijn vergaan, maar dan beseffen we dat het maar spullen zijn. We spreken af dat we voor elkaar zullen zorgen en dat ze er niet alleen voor staat. En hoe ongelukkig het moment ook leek te zijn, onbedoeld bracht het ons die dag waar Kerstmis écht om gaat.

Moo Miero is student aan de Erasmus School of Law